Őrizetben a taktabáji uzsorás klán

Akt.:
Szerencs, Taktabáj – Újabb uzsorásokkal szemben indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A négy gyanúsított az úgynevezett uzsorakölcsönökkel a megfélemlített sértettek rászorult helyzetét használta ki, így súlyos nélkülözésnek tették ki őket és családtagjaikat. Többek között élelmiszereket is adtak kölcsön uzsorára, például 5 csirke szárny 2000 forintba került a klánnál.

A Szerencsi Rendőrkapitányság uzsorabűncselekmény és más bűncselekmények elkövetése miatt folytat eljárást négy taktabáji gyanúsítottal szemben. A hatóság a bűnügyi őrizetbe vett tettesekkel szemben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére. Három elkövetőt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett (két fiú és az apa), míg negyedik társukkal szemben (anya) házi őrizetet szabott ki.

Az eljárás eddigi adatai szerint a szülők és fiaik évek óta több sértettel is aránytalan mértékű szóbeli szerződést kötöttek, amelyek során a kölcsön adott pénz többszörösét kellett az adósoknak visszafizetniük. Egy helyi családnak például a korábban felvett pár ezer forint helyett évek alatt több százezer forintot kellett visszafizetnie. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni megfenyegették, illetve családtagjaik megölését helyezték kilátásba.

Másoknak élelmiszert adtak kölcsön, az érintetteknek pedig a bolti ár többszörösét kellett visszaadniuk. Egy disznótoros tál, amin 2 körülbelül 15 centiméteres hurka volt és egy csík zsírszalonna 4200 forintba került. A gyanúsítottak továbbá 4-5 csirke szárnyat 2000 forintért adták az adósságcsapdába került sértetteknek. Az ügyfélkör bővítésére jellemző példa, hogy az új kuncsaftoknak azt mondták, hogy nem uzsorára adnak kölcsönt, a visszafizetésnél viszont már közölték, hogy muszáj rárakniuk a kamatot, mert ők sem tudnak miből megélni. A család egyébként nem egy esetben vette el az adósok teljes havi bevételét.

A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során többek között olyan feljegyzéseket foglaltak le, amelyekben a „kamatospénzekhez” tartozó nevek szerepeltek, illetve a hozzájuk rendelt összegek.

– A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda –

Most Putnokon fogtak uzsorásokat

Putnok – Néhány hónap leforgása alatt, hét akció során összesen huszonöt olyan személyt fogtak el a rendőrök, akik uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat.

Teljes letámadás: újabb uzsorásokat fogtak el Putnokon!

Ózd, Putnok – Az Ózdi Rendőrkapitányság pár hónap leforgása alatt hét akció során már huszonöt olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva, a sértetteket és azok családját súlyos nélkülözésnek tették ki.