Helyi közélet

2015.10.03. 18:23

Minőség és szórakozás – tessék színházba járni!

Miskolc - Az egyetemistáknak is itt a helye! – a Miskolci Egyetem is csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház kampányához.

Miskolc - Az egyetemistáknak is itt a helye! – a Miskolci Egyetem is csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház kampányához.

Dr. Deák Csaba kancellár és Prof. Dr. Torma András rektor plakátokon hívja fel az egyetemisták figyelmét a színházba járás örömeire. A Miskolci Egyetem is csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Itt a helyed! kampányához.

„Egy a célunk”

– A színház számára rendkívül fontos, hogy az egyetemistákat is megszólítsuk – mondta el Béres Attila igazgató. – Egy a célunk az egyetemmel. Míg az universitas a szakma által képezi az értelmiségi ifjúságot, addig a színház a kultúra, a magas minőségű előadások által teszi ugyanezt. Mi is tanítunk, nevelünk, de emellett szórakoztatunk is, hiszen ma az igényes szórakoztatás egyetlen alternatívája a színház. A színházi élmény egyben kikapcsolódást is jelent. Az egyetemisták ilyenkor kipihenhetik magukat a szakmai munkával telt hétköznapok után, és elgondolkodhatnak az őket körülvevő tágabb világon – hangsúlyozta az igazgató.

Az egyik legfontosabb

Megkérdeztük az egyetemi vezetőket is, miért tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a Miskolci Nemzeti Színház kampányához.

Torma András: A Miskolci Egyetem nem egy átlagos magyar felsőoktatási intézmény, hanem szándékaink és hitünk szerint az Észak-magyarországi régió szellemi­tudás-központja is. Messze több vagyunk tehát, mint felsőoktatási diplomát kibocsátó intézmény, ami alatt azt értjük, hogy a mintegy 600 oktató és 10 ezer hallgató igyekszik aktívan részt venni Miskolc város és a régió kulturális életében. A miskolci kulturális élet egyik gyűjtőközpontja a Miskolci Nemzeti Színház, amely az ország életében kitüntetett szerepet szerzett magának, és kivívta a legnépszerűbb színházak egyike címet. Ezzel a színház bizonyította, hogy kiváló terepe a művelődésnek és szórakoztatásnak, azaz olyan „hely”, amelyet érdemes meglátogatni. Mindezek alapján azért tartottuk a Nemzeti Színház kampányához való csatlakozást fontosnak, mert igazolni kívántuk a két intézmény közötti együttműködés jelentőségét és fontosságát. Másik oldalról kiemelném a tényt is: a Miskolci Egyetem célja a szakismeretek átadásán túl az értelmiségi emberré válás elősegítése is, márpedig szerintem önmagában a szakismeretek biztosítása nem jelenti az értelmiségi személlyé válást. Ez utóbbihoz hozzátartozik – a szórakozáson túlmenően – egy egész sor tevékenység is, például a könyvolvasás, a színházlátogatás, és így tovább.

Deák Csaba: A Miskolci Egyetem célja, hogy – mint a régió legfőbb tudásbázisa – ne csupán afféle elefántcsonttoronyként foglaljon helyet a város határában, hanem meghatározó szerepet vállaljon a térség mindennapi életében, fejlődésében. Az egyetemek úgynevezett harmadik missziója, amely egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a megújuló Miskolci Egyetemen is, az ipari-gazdasági kapcsolatok mellett a helyi közösséggel fenntartott egyéb kapcsolatrendszerek fejlesztését is magában foglalja, hogy az egyetem minden szempontból a helyi társadalom szellemi központjaként működjön. A színház szerepét, jelentőségét márpedig nem lehet eléggé hangsúlyozni egy közösség kulturális életében. Az egyetem új filozófiája tehát magyarázatot adhat arra, hogy miért is fontos az intézmény számára egy hasonló kampány.

PAI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában