Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.05. 15:13

Nem volt romlott a sűrítmény?

<p>Nyíregyháza - Egymással ellentétes hírek keltek szárnyra a lejárt szavatosságú gyümölcs- és zöldségsűritményről, melyet egy nyíregyházi cég vásárolt a szobi gyárból. <dia width="900" height="700" alt="Nem volt romlott a sűrítmény? 2008.09.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nem_volt_romlott_a_s__369_r_tm_ny__2008_09_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nem volt romlott a sűrítmény? 2008.09.05." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/hordok-nyiregyhaza-romlott-szob.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/konzervgyar-nyilatkozat-suritmeny-szob.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

- Nem a valós információt közölték az országos médiában a gyümölcs-és zöldségsűrítmény romlottságával kapcsolatban – mondta az érintett Hungary-KO. Zrt. konzervgyár gazdasági igazgatója Kovács Istvánné a Szabolcs Online érdeklődésére.

A szobi gyár már korábban felszámolás alá került, ezért árverésre bocsátották a legyártott termékeket: egy rossz minőségű, megsemmisítésre várót, és a normális, szabványnak megfelelő, kifogástalan minőségűt, utóbbiból vásárolt összesen 759 ezer kilogrammot a sóstóhegyi konzervgyár.

– Eleve lehetetlen, hogy egy nyilvános, jogilag is szabályszerű árverésen kifogásolható minőségű áru kerüljön a licitálók elé – mondta az igazgató. A hordók tartalmát nem volt lehetőség azonnal leellenőrizni a nagy mennyiség miatt, a megvásárolt sűrítményhez pedig nem nyúltak hozzá, hiszen éppen a leszállítása volt folyamatban, a teljes mennyiség egyharmada áll jelenleg az élelmiszeripari cég raktárában, amelyet bevizsgált az MgSzH Élelmiszerláncbiztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság is.

Lakossági bejelentés

A sűrítmény egy részét nagyjából negyven kamion szállította el Szobról. A beérkezett sűrítményt a konzervgyár laborjában vizsgálták volna meg az előírás szerint, ekkor egy lakossági bejelentés miatt az ÁNTSZ lefoglalta és zárolta a hordókat.

– Az áru nem volt lejárt szavatosságú, az ÁNTSZ ellenőrei is vizsgálták különböző eljárásokkal a lefoglalt hordók tartalmát - tette hozzá az igazgató. A rozsdás hordók látványa csalóka, mert műanyag zsákokban tárolták a sűrítményt, így az nem érintkezhetett közvetlenül annak falával, nem szenvedhetett el semmilyen sérülést.

– Semmi baja nincs a megvett termékeknek, és ezt be is fogjuk bizonyítani, hiszen rendelkezésünkre állnak a vásárlást bizonyító jegyzőkönyvek és a hivatalos iratok is, amelyet a vizsgálat céljából természetesen a hatóság rendelkezésére bocsátottunk – fűzte hozzá Kovács Istvánné.

A lakossági bejelentéssel kapcsolatban a gazdasági igazgató elmondta: mivel a sűrítmény szállítás alatt állt, így a lakosság nem láthatta, milyen minőségű sűrítmény van a hordókban. A vezető nem érti, kinek és miért áll szándékában a cég ilyen jellegű lejáratása, a tervek szerint hatósági vizsgálat befejeztével hivatalos nyilatkozatban kommentálja a cég az eredményeket.

Előzmény: Romlott sűrítmény

Emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcs- és zöldség sűrítményt  foglaltak le az ellenőrök szerdán a Pest megyei Szobon. Mint kiderült, megyénk egyik  konzervüzemébe is szállítottak ebből a romlott anyagból.

– Az egész lejárt szavatosságú tételt lefoglaltuk a megyénkbeli üzemben – mondta el érdeklődésünkre dr. Hajdú Bertalan, az MgSZH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, aki az üzem nevét a vizsgálat lezártáig nem hajlandó elárulni . – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei konzervgyár jóhiszeműen járt el,  megtévesztették, téves információk alapján vásárolta meg a paradicsom-, szilva- és barack sűrítményt. Nagy mennyiségről van szó, közel tíz kamionnyi sűrítmény érkezett eddig az üzembe. Természetesen a teljes tételt átvizsgálják a szakemberek.

Kapcsolódó cikkek:

- Varró Zsolt-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!