ORFK: jogszerűen jártak el a szombati tüntetésen

A rendőrség szerint jogszerűen jártak el a szombati, feloszlatott tüntetésen és azt megelőzően, a demonstrációk bejelentésének elbírálásánál is a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Szombaton a Magyar Gárda és Budaházy György melletti szimpátiatüntetést akartak bejelenteni, több helyszínre is, de a rendőrség azt mindenhol megtiltotta. Végül a Deák téren mégis megtartott demonstrációt feloszlatták.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a demonstráció és az azt megelőző bejelentések kapcsán kedden délután hozta nyilvánosságra álláspontját. Közleményük szerint először június 19-én érkezett bejelentés a július 4-i tüntetésre, melynek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előtti terület lett volna a helyszíne, a Kossuth téren. A bejelentő később a helyszínt a Szabadság térre módosította. Azt azonban már “kiadták” egy másik szervezetnek kulturális rendezvényre, a tüntetést itt ezért tiltották meg, erről a bejelentőt időben tájékoztatták.

A következő bejelentést már szombaton délelőtt, mások tették meg, a Szent István Bazilika elé, majd a Kossuth térre. Ezeket is megtiltották, ezúttal a gyülekezési törvény egyik pontja alapján. Meg lehet tiltani ugyanis a rendezvényt, ha “a rendezvény megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.” A BRFK a tiltásra vonatkozó döntéseit nyilvánosságra hozta.

A BRFK vezetője már korábban fokozott ellenőrzést rendelt el szombat egész napra, de az ORFK szerint nem a Budaházy György melletti várható tüntetések, hanem más, kockázatosnak ítélt rendezvények miatt. Hogy melyek voltak ezek a rendezvények, arra a rendőrség későbbre ígért választ.

A rendőrség szerint időben tájékoztatták a lehetséges következményekről azokat, akikről feltételezték, hogy a megtiltott tüntetésekre mennek. A Deák téren ennek ellenére összegyűlt körülbelül 500 ember, köztük sokan a Magyar Gárda egyenruhájában voltak. Az emberek a földre ültek és nem mentek el a felszólításra sem. Ekkor a rendőrség igazoltatni kezdett. Az előállítások azért történtek, mert jogszabály van arról, hogy előállítható, aki jogszerű rendőri intézkedésnek nem engedelmeskedik és folytatja a szabálysértést. Ekkor kezdték a rendőröket dobálni a tömegből, az egyenruhások pedig a Szolgálati Szabályzat alapján a támadás elhárítására jogosultak voltak könnygázt használni. Mivel a rendezvény a dobálással elvesztette békés jellegét, a rendőrök felszólításokat követően oszlatni kezdtek.

A rendőrség álláspontja szerint tehát a BRFK a tiltás ellenére szervezett demonstrációt jogszerűen és csak akkor kezdte meg feloszlatni, amikor az elveszítette békés jellegét. Állításuk szerint az arányosság, a fokozatosság és a kíméletesség követelményét következetesen betartották. A könnygázt csak a rendőrök elleni támadás elhárítására, a támadók ellen alkalmazták. Az intézkedéseket a rendőrség törvényesnek, szakszerűnek tartja.