Orbán Viktor Tusnádfürdőn: versenyképes társadalom, versenyképes gazdaság

A magyar nemzet egységes, aki elismeri az összefogás, aki tagadja, a megosztás mellett van – ez nem vád, hanem tény. A magyar kormány a megosztás politikáját folytatja – jelentette ki a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásán Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint kormánya idején a státusztörvényben benne volt: a magyar nemzet egységes. Ez a kitétel most nincs benne, ezért előadásában Németh Zsoltnak javasolta: nyújtsanak be törvénymódosítást, hogy a magyar nemzet egységességére vonatkozó passzus visszakerüljön a törvénybe.

A Fidesz elnöke szerint a magyarok négyötöde látja úgy, hogy rossz irányba mennek az ország dolgai “mindenki tudja, kinek a hibája, hogy ide jutottunk” – vélte a politikus. Orbán Viktor szerint a világban végbemenő változások miatt a versenyképtelen nemzetek válságba kerülnek. Példaként említette, hogy míg a Fidesz-kormány idején a magyarországi magyarok érezhették magukat sikeresnek, ma már ugyanezt a határon túli magyarok mondhatják el magukról.

Orbán Viktor szerint a megoldás egyedül akkor képzelhető el, ha sikerül helyreállítani Magyarországon a szociális egyensúlyt, erre építkezve lehet megteremteni a versenyképes társadalmat és csak ezután a versenyképes gazdaságot. “A társadalmat előbb meg kell hallgatni, majd önbizalmat kell adni neki, reményt adni és végül távlatokat nyújtani” – mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint “pancser, kókler szerelők” próbálják megjavítani a nemzetet, ám szerinte megjavítani csak az országot lehet. Egy ország szabályrendszer, egy nemzetnek viszont érzései vannak.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn is új egyezséget ajánlott, amely a létbiztonság, az egészségügyi ellátás megteremtéséből és a tudás megszerzésének lehetőségéből áll. A Fidesz elnöke ismét hangsúlyozta, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtetnének Magyarországon, ehhez azonban egymillió munkavállaló is kell. Jelenleg azonban az emberek helyzetének kilátástalansága miatt csak 3-400 ezer embert lát alkalmasnak arra, hogy dolgozzon.