Orbán Viktor: Szégyent hoz a kormány az emberekre

Szégyent hoz ránk ez a kormány – jelentette ki a Fidesz elnöke hétfõn a Hír Tv Rájátszás címû mûsorában. Orbán Viktor kormányra kerülésük esetén bonyolultabb átadás-átvételre számít, mint 1998-ban. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje arra is utalt: elõfordulhat, hogy az új Országgyûlés néhány jogszabályt elõbb fogad el, mint ahogy felállna az új kormány. A Fidesz elnöke ezen kívül megemlítette, hogy egy úgynevezett “zöld bank” felállítását tervezik a panelfelújítási program finanszírozására.

Ma gyenge kormánya van az országnak, ami szégyent hoz az emberekre, a politikai elit pedig nem adja meg a tiszteletet – jelentette ki a Fidesz elnöke a Hír Tv Rájátszás címû mûsorában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az emberek szeme láttára lopják el Budapestet és hamisítják meg a költségvetés számait. Az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje a BKV-botrányok kapcsán “balkáni bagázs”-nak nevezte a fõváros vezetését.

Bonyolultabb és nehezebb átadás-átvételre számít a Fidesz elnöke 1998-hoz képest, ha megnyerik a választásokat. Orbán Viktor kijelentette: a költségvetés számai fiktívek, és nem lehet tudni, hogy a következõ kormány milyen örökséget vesz át. Hozzátette: becslésiek vannak, de a pontos számokat nem ismerik. Arra a felvetésre, hogy Bajnai Gordon felajánlotta, hogy megmutatja a számokat, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: “nem megmutatni kell, ez nem peep show. Az átadás-átvételnek szabályos rendje van”

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 1998-ban még a kormány megalakulása elõtt összeült az új Országgyûlés, és néhány fontos jogszabály-változtatást fogadott el. Utalt rá, hogy erre hasonlóképpen most is szükség lehet. Részleteket azonban nem árult el azzal kapcsolatban, hogy milyen ügyekben kéne az új Országgyûlésnek még a kormány megalakulása elõtt döntenie.

A konkrétumokkal kapcsolatban viszont megemlítette, hogy tervezik egy úgynevezett “zöld bank” létrehozását. Ez finanszírozná a panelfelújítási programot, illetve az energiatakarékos fûtésre való átállást, amennyiben elindul a gazdasági növekedés. Azzal kapcsolatban azonban, hogy ez a Magyar Fejlesztési Bank egy szakosodott intézménye, vagy önálló intézmény lenne, a Fidesz elnöke adott konkrét választ. Orbán Viktor szerint többek között attól függ, hogy milyen helyzetben találják majd a fejlesztési bankot.