Orbán Viktor: nem koalíciós, hanem egységes kormány szolgálná az ország jövõjét

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság óriási lehetõséghez jutna azzal, ha nem koalíciós, hanem egységes kormány jönne létre a tavaszi parlamenti választások után. Nem hátráltatnák ugyanis az ország fejlõdését koalíciós viták – mondta a Fidesz elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján csütörtökön Budapesten. A volt miniszterelnök beszélt arról is: idõ elõttiek az azzal kapcsolatos spekulációk, hogy pártja szerez-e kétharmados többséget a parlamentben. Szerinte lehet jó gazdaságpolitikát folytatni kétharmados többség nélkül is, bár azzal könnyebb lenne.

A választások után alakuló kormány “óriási dilemmája” lesz az, amikor “elõbb-utóbb eljön az igazság pillanata”, és meg kell mondani, milyen állapotban van a gazdaság. Mindezt úgy kell majd a világ tudomására hozni, hogy azt a csekély bizalmat, amit az elmúlt félévben elért az ország, ne veszélyeztessék – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: fogalma sincs arról, hogyan kell ezt a politikai feladatot megoldani. Az biztos, hogy bizalmat megtartani, hazugság, hamis tények alapján nem lehet – mondta még.

A volt miniszterelnök szerint kétségkívül könnyebb egy pártnak kétharmados többség birtokában jó gazdaságpolitikát létrehozni, de anélkül is lehet. A Fidesz kétharmados többségével kapcsolatos spekulációkat azonban idõ elõttinek, nem megválaszolhatónak nevezte Orbán Viktor. Úgy látja, hogy a politikai erõket most egyetlen célra érdemes összpontosítaniuk: arra, hogy Magyarországon 20 év után elõször tavasszal ne koalíciós kormány jöjjön létre. Egy egységes kormány mûködését, hatékonyságát nem veszélyeztetik ugyanis koalíciós viták. Szerinte egy ilyen kormánnyal a magyar gazdasági óriási lehetõséghez jutna. A választások elsõ fordulója után derül ki, hogy mindez elérhetõ-e vagy sem – tette hozzá.

A Fidesz elnöke elmondta még, hogy a nehéz feladat vár a következõ kormányra, de értelmezése szerint a politikában a nehéz feladat nem negatív kijelentés, hanem “az egyetlen inspiráló dolog”. Ez a helyzet nem elrettenti, hanem munkára sarkallja õt és a pártot – fogalmazott.

Orbán Viktor felszólalásában jelezte, hogy kormányra kerülésük esetén számít majd Matolcsy György volt gazdasági miniszter, valamint Járai Zsigmond egykori jegybankelnök munkájára. Mint mondta: mindketten tagjai voltak az egykori polgári kormánynak, ismerik egymás erõsségeit, gyengeségeit, és van tapasztalatuk.