Orbán Viktor: Magyarország nem lehet következmények nélküli ország

Az államadósság elleni küzdelemben számon kérik azokat a politikusokat, akik ezt az adósságot az ország nyakába varrták – írja legfrissebb bejegyzésében Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon. A miniszterelnök hétfőn reggel az elszámoltatással folytatta a válaszadást az országértékelője előtt feltett kérdésekre.

“A megújulás azt is jelenti, hogy Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt. Mindannyian azt akarjuk, ez derül ki az Önök üzeneteiből is, hogy Magyarországon ne lehessen többé visszaélni a hatalommal, ne lehessen kibújni a törvények alól.(…) Éppen ezért az elszámoltatás csak szigorúan törvényes, jogállami keretek között valósítható meg, mert csak így érheti el igazi célját. Ennek szellemében zajlik a múlt gyanús ügyeinek kivizsgálása” – írja hétfői bejegyzésében Orbán Viktor a Facebook közösségi oldalon.

A miniszterelnök megjegyzi, hogy az elszámoltatás felgyorsítása érdekében a Parlament megerősítette az ügyészséget, amely így új, korrupcióellenes munkacsoportot hoz létre, és a legszövevényesebb ügyek kivizsgálására is rendelkezésre állnak az eszközök. A kormányfő a legismertebb ügyek közé sorolta a moszkvai ingatlaneladást és a sukorói telekcsere ügyét. Orbán Viktor úgy fogalmaz: ” Az államadósság elleni küzdelmünkben kulcsszerepe lesz annak is, hogy számon kérjük azoknak a politikusoknak a felelősségét, akik ezt az elképesztő adósságot az ország nyakába varrták”. A kormányfő zárásképpen arra kérte az embereket, hogy adjanak időt az igazságszolgáltatásnak.

Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy az országértékelő beszéde előtt érkezett több ezer kérdésre és hozzászólásra írásban, a Facebook közösségi portálon válaszol. A miniszterelnök – ígéretének megfelelően – múlt csütörtökön megkezdte a válaszadást. Elsőként az államadósság, a munkahelyteremtés és a megélhetés témakörét érintette, majd az otthonteremtéssel, a közbiztonsággal, a nyugdíjjal és az elszámoltatással foglalkozott.