Orbán Viktor: Lehetne népszavazás a vizitdíjról és kórházi napidíjról

Új népszavazási kérdéseket fogalmaz meg a Fidesz a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése érdekében. Az ellenzéki párt szerint az Alkotmánybíróság múlt heti döntésében azt mondta ki ugyanis: nem lehet népszavazást tartani olyan kérdésről, amely az adott év költségvetésében szerepel. Ebből a Fidesz szerint az következik, hogy 2008 és az azt követő évek tekintetében meg lehet tartani a referendumot a vizitdíjról és kórházi napidíjról is.

Orbán Viktor a Fidesz hétfői elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: az új kérdéseket hamarosan az Országos Választási Bizottság (OVB) elé terjesztik. A pontos időpont attól függ, hogy Áder János, a párt jogi ügyekben jártas politikusa mikor lesz elérhető, és mikor tudnak vele a témáról egyeztetni. Áder János most a parlament alelnökeként külföldön tartózkodik.

A Fidesz azt szeretné, ha végül az összes engedélyezett kérdésről egy népszavazást lehetne tartani. Orbán Viktor hangsúlyozta: az aláírásgyűjtést a kérdések kapcsán akkor kezdik el, amikor már tudják, hogy mely témában írható ki referendum.

A pártelnök egyébként úgy értékeli, hogy az eredetileg tervezett hét népszavazási kérdés többségében kiírható lesz a referendum. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem lesz-e túl drága a népszavazás, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: az a drága, amit a szocialisták csinálnak: “a legdrágább dolog a hazugság, annál drágább nincs” – szögezte le a politikus.

Közben a hírszerző.hu internetes portál úgy értesült: Orbán Viktor azt szeretné, ha a népszavazási kampány felelőse Áder János lenne.