Orbán Viktor: európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja

Orbán Viktor: európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja
Belgrád, 2011. június 14., kedd (MTI) – Orbán Viktor szerint európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja, a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása után fontos lenne, hogy folytatódjon a Nyugat-Balkán integrációja.

Orbán Viktor – mint szóvivője, Szijjártó Péter az MTI-t tájékoztatta – erről Boris Tadic szerb elnöknek beszélt kedden Belgrádban.
    Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor egynapos látogatást tett a szerb fővárosban, ahol Mirko Cvetkovic kormányfővel is megbeszélést folytatott.
    Orbán Viktor a Tadicssal való találkozón ismét világossá tette, hogy Magyarország a legmesszebbmenőkig támogatja Szerbia európai uniós integrációját.
    A kétoldalú kapcsolatokat illetően a miniszterelnök és az elnök egyetértett: a gazdasági együttműködést – amely a lehetőségeknél alacsonyabb szintű – jóval aktívabbá kell tenni.
    A tárgyalásokon szóba került a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének szükségessége is; a két fél számba veszi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket.

Orbán Viktor Szarajevóban és Pozsonyban folytatja látogatásait

    A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egybehangzó minősítése szerint komoly előrelépések történtek az egymás kisebbségeinek megbecsülése és védelme terén.
    Úgy foglaltak állást, hogy Közép-Európa – amiképpen a válság előtt, úgy utána is – az egész európai gazdasági növekedés motorja lehet.
    A miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor szerdán Szarajevóban, csütörtökön pedig Pozsonyban tesz egynapos látogatást.