Orbán Viktor: az a cél, hogy áprilisig megszülessen az új alkotmány

A miniszterelnök szerint kormánya egy olyan országot vett át tavaly, amely a csőd szélén lavírozott, ezért határozott lépéseket kell tenni az ország és a gazdaság talpra állítása érdekében.

Orbán Viktor erről a Fidesz és KDNP közös frakcióülésén beszélt szerdán Siófokon. A kormányfő tájékoztatta a képviselőket az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről, valamint az ország, a kormány és a kormánypárti frakciók előtt álló legnagyobb kihívásokról – olvasható Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerda késő esti közleményében. Orbán Viktor beszélt arról is: azt szeretnék elérni, hogy Magyarország új alkotmánya áprilisig szülessen meg, majd a parlament év végéig tárgyalja meg az ehhez kapcsolódó kétharmados törvényeket.

A miniszterelnök az első lépések között említette az első gazdasági akciótervet, a bank- és a válságadó bevezetését, valamint a nyugdíjrendszer megmentését – írja a szóvivő. “Ezen intézkedések nyomán az ország a saját lábára állt és sikerült elkerülni az IMF által diktált megszorítások bevezetését” – tette hozzá.

A miniszterelnök 2011-ről azt mondta, hogy az küzdelmes év lesz Magyarország számára, mert a bizonytalan világgazdasági folyamatok veszélyeket rejtenek magukban. Az Európai Unió tagországai sorra hozzák azokat a döntéseiket, amelyekkel felkészülnek a világgazdasági kihívások újabb hullámaira. Magyarországnak is ezt kell tennie, ezért fogadta el Orbán Viktor Matolcsy Györgynek a Stabilitási Alap létrehozására vonatkozó javaslatát – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor a képviselőcsoport ülésén is világossá tette, hogy idén megkezdődik Magyarország alkotmányos átszervezése. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarország új alkotmánya áprilisig szülessen meg, majd a parlament év végéig tárgyalja meg az abból fakadó kétharmados törvényeket. Emellett neki kell kezdeni az államadósság csökkentésének, valamint hatékonyabbá kell tenni az egészségügyi és oktatási rendszert – mondta.

Az átszervezésre vonatkozó kormányzati javaslatokat tíz napon belül a frakció rendelkezésére bocsátják, és a következő két-három hónap folyamán komoly szakmai konzultációk következnek azért, hogy a döntések fél éven belül megszülethessenek – zárul a közlemény.
– Független Hírügynökség –