Orbán Viktor: „Északkelet-Magyarország az egyik leggyorsabban fejlődő térség lesz a következő években…”

Akt.:
Orbán Viktor miniszterelnök adta át az Ongropack Kft. új telephelyét Szirmabesenyőn.
Orbán Viktor miniszterelnök adta át az Ongropack Kft. új telephelyét Szirmabesenyőn. - © Fotó: Kozma István
Szirmabesenyő – Orbán Viktor miniszterelnök adta át az Ongropack Kft. új telephelyét Szirmabesenyőn.

„Magyarország újraiparosítása jó ütemben halad, olyan tempóban, amelyet nyolc évvel ezelőtt kevesen hittek volna, ráadásul ma már nem csak a külföldi multinacionális cégek beruházásairól szólnak a hírek, egyre több ugyanis a nemzetközi versenyben is helyt álló magyar vállalat” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Ongropack Kft. új telephelyének átadóünnepélyén példaként állítva az Ongropack Kft.-t, amely olyan, mint amilyennek mindig is elképzelte el Magyarország jövőjét, azaz „magyar családi tulajdonban lévő magyar emberekkel dolgozó, magyar termékeket előállító gyárak jelentik a fő erőt…”

A leggyorsabban zárkózó…

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar vállalkozások soha nem voltak olyan erősek, mint most.

„Éppen ezért a cél a magyar cégek mielőbbi súlycsoportváltása, vagyis „az eddigi pehelysúlyúaknak középsúlyba, a középsúlyúaknak pedig a nehézsúlyúak közé kell lépniük”. A miniszterelnök szerint erre minden esély biztosított a rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb gazdaságfejlesztési programja révén. „A szívünkhöz tehát azok a beruházások állnak a legközelebb, amelyeket magyar emberek valósítanak meg” – jelentette ki Orbán Viktor.

ongropack_avato_21

A miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy Észak-Borsod az ország leggyorsabban felzárkózó térségévé vált és hangot adott azon meggyőződésének, hogy Északkelet-Magyarország összességében az egyik leggyorsabban fejlődő térség lesz a következő években. „Ha ebben az ütemben folytatódik az előrelépés, akkor néhány esztendőn belül olyan iparközpontokkal fognak versenyezni, mint Győr vagy Kecskemét” –mondta, jelezve, hogy a kormány a továbbiakban is minden támogatást megad ehhez.

Van mit veszíteni

A kormányfő kifejtette, hogy nem szeretné, ha a borsodi régió és ezzel együtt az ország visszacsúszna oda, ahonnan a rendszerváltáskor elindult. „Ha az ország április 8-án elhibázza a döntést és a nyugat-európai irányba kanyarodik a bevándorláspolitika, akkor a magyar gazdaság fejlődése megáll – mondta a miniszterelnök. Ugyanis „ha azok kerülnek kormányra, akik Magyarországot bevándorlóországgá alakítanák, akkor az összes meglévő gazdasági erőforrás a bevándorlóország felépítésére megy el. Nem lesznek nemhogy milliárdok, sőt százmilliók, tízmilliók sem, amit magyar vállalkozások rendelkezésére tudnánk bocsátani, hogy abból magyarok ezreinek és tízezreinek munkahelyeket teremtsenek…”

Magyar tulajdonban

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy nagyon fontos tényező, hogy egy 100 százalékig magyar tulajdonú cég telepedett le Miskolc mellett, Szirmabesenyőn. „Ez is jelzi, hogy a gazdaság öles léptekkel fejlődik térségünkben is. Még több ilyen befektetésre van szükség, hogy biztosítsuk a jövőt magunk és gyermekeink számára…” – jelentette ki.

Kinőtték a telephelyet

Dr. Kovács F. László, az Ongropack Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a társaságot 2009-ben vásárolták meg a BorsodChemtől és a céges kivásárlása óta évi 9 százalékos növekedést produkált. Jelenleg így évi 24 ezer tonna műanyagterméket állítanak elő, a bevétel pedig 13,5 milliárd forint. Mindezt 240 fős dolgozói létszámmal produkálják.

ongropack_avato_02

A saját telephely beruházás költsége 9,1 milliárd forint, amihez mintegy 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az Ongropack számára a kormány. „A saját telephelyre azért volt szükség, mert a BorsodChem területén rendelkezésükre álló helyet már kinőttük, ott nincs lehetőség további fejlesztésre, ezért is döntöttünk úgy évekkel ezelőtt, hogy új hely után nézünk. Mára a Szirmabesenyőhöz tartozó területen az építkezés befejeződött, folyamatban van a berendezések átköltöztetése és folyamatosan indulhat is a termelés az új gyárban. A termelés egy része egyelőre marad a régi helyen” – mondta dr. Kovács F. László. Megtudtuk, hogy az új telephelyen felkészültek a további fejlődésre és a 49-50 ezer tonnás évi termelésre.

– Szaniszló Bálint

ongropack_uzem_bejaras_02


Orbán Viktor Szerencsen járt
Szerencs - Hétfőn kora délután Szerencsre látogatott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, ahol Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere fogadta. – Az elkövetkező időszakban nehéz döntéseket kell meghoznunk – mondta Orbán Viktor a szerencsi Rákóczi vár udvarán az összegyűlt helyieknek, miut...

Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel a Mol Petrolkémia tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárát.
Tiszaújváros - Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel a Mol Petrolkémia tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárát. „Magyarország fejlődik, ezt még a vak is látja. És Magyarország azért fejlődik, mert biztonságos” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Tiszaújvárosban, amikor ünnepélyesen fel...