Orbán Viktor a spanyol kormányfővel és a lengyel elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélést folytatott spanyol kormányfővel, José Luis Rodriguez Zapateroval. A két kormányfő találkozóján a magyar EU-elnökség fél éve alatt várható eseményeket vitatták meg.

A magyar miniszterelnök a lengyel elnökkel a közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról tárgyalt szombaton – közölte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

A magyar elnökség ideje alatt az unió napirendjén alapvetően gazdasági ügyek szerepelnek majd, de Orbán Viktor elkötelezte magát az európai romastratégia elkészítése mellett is. A magyar és a spanyol kormányfő a gazdasági növekedés beindításának fontosságáról valamint az EU bővítéséről is tárgyalt a lisszaboni csúcstalálkozón.

Orbán Viktor a NATO-csúcstalálkozón kétoldalú egyeztetést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel is, a közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról. A magyar miniszterelnök december elsején Varsóba látogat, ahol találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel. Magyarország és Lengyelország együttműködése különösen fontos azért, mert a két ország egymást követi jövőre az EU soros elnöki posztján – olvasható a miniszterelnök szóvivőjének szombati közleményében.