Orbán Viktor: a foci az ország megújulásának fontos erőforrása lehet

Orbán Viktor: a foci az ország megújulásának fontos erőforrása lehet
A labdarúgás rendje és biztonsága érdekében szükséges jogszabályokat azonnal megalkotják, ha elkészültek azok tervezetei, emellett haladéktalanul hatályba léptetik a stadionok és pályák építését támogató adórendszert, amint az unió engedélyezi azt – erősítette meg korábban tett ígéreteit a miniszterelnök hétfőn a Magyar Labdarúgás Fórumán Budapesten.

Orbán Viktor szerint a foci egészséget, munka- és rendszerető fiatalokat, a megújulás fontos erőforrását és tartalékát teremtheti meg az egész országnak. A kormány az utánpótlás-nevelést állami feladatnak tekinti és teljes mellszélességében támogatja a Magyar Labdarúgó-szövetség ilyen irányú programjait – tette hozzá.

A kormányfő a fórumon mondott beszédében megismételte: 2011 a megújulás éve lesz Magyarországon, és ez az élet minden területére igaz, nemcsak a politikára, gazdaságra. Orbán Viktor azt mondta: mindenkit munkára szeretne buzdítani, aki felelősséget érez a magyar foci jövőjével kapcsolatban.

A miniszterelnök megjegyezte: itthon egyre kevesebb gyerek focizik, és ennek fő oka szerinte, hogy jellemző az elfordulás a sporttól. A fiatalok inkább interneteznek, emellett hiányoznak a pályák, a korszerű műfüves pályák is. Szégyen, hogy az uniós rangsorban az utolsó helyen állunk a rendszeres testmozgást végzők sorában – tette hozzá.

Az eddigi szemléletmód gyökeres megváltoztatása a cél, és közhely, de az egészség megőrzésének legbiztosabb útja a rendszeres testmozgás. “Hisszük, hogy gyermekeink számára a foci a legegyszerűbb út a rendszeres testmozgáshoz” és össztársadalmi szempontból nézve rengeteg lehetőség van ebben a játékban – fogalmazott.

 

Orbán Viktor a foci tiszteletéről

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy Magyarországon sok szurkolói rendbontás történik, és megfogalmazása szerint úgy sem fog erősödni a futball iránti tisztelet, ha botrányokról, spekulációkról érkeznek hírek a labdarúgó klubok háza tájáról. Közös erőfeszítéssel rendet kell tenni – mondta.

A miniszterelnök beszélt arról is: van hova fejlődni, mert Magyarországot nemrég még futballnemzetként jegyezték a világban, most azonban meglepően kevés az igazolt labdarúgó. Pedig “a sikeres, profi labdarúgás alapja a minél nagyobb számú regisztrált sportolók hada” – tette hozzá.

Orbán Viktor beszéde végén megerősítette az MLSZ elnökével kötött megállapodásban tett ígéreteit: ezek között szerepelt a rend és biztonság érdekében szükséges jogszabályok megalkotása, az ezekhez tartozó pénz és pénzügyi fedezet rendelkezésre bocsátása a labdarúgó-szövetségnek, valamint a stadionok és pályák építését támogató adórendszer hatályba léptetése, ha engedélyezi azt az unió. Részleteket azonban ezekkel kapcsolatban nem közölt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség idén ünnepli megalakulásának 110. évfordulóját, ebből az alkalmából rendezték meg hétfőn a Magyar Labdarúgás Fórumát a Papp László Sportarénában, Budapesten.
– Független Hírügynökség –