Orbán Viktor: A Fidesz is részt vállal a kubai demokratikus választások elérésében

A Fidesz is tevékeny szerepet vállal a kubai demokratikus választások elősegítésében -mondta Orbán Viktor, a párt elnöke, miután a Parlamentben kubai származású amerikai kongresszusi képviselőkkel találkozott csütörtökön.

Orbán Viktor a találkozó után azt ígérte: személyesen az Európai Unió Néppártjában fog fellépni ennek érdekében, a Kereszténydemokrata Internacionálé római találkozóján határotzati javaslatot terjesztenek majd elő a kubai szabad kubai választásokról. A Fidesz elnöke úgy véli: nagy esélye van annak, hogy összeomlik a kommunista rendszer Kubában, és ez teret nyit a szabadság előtt. Ennek első lépése Orbán Viktor szerint a szabad választás kell legyen, ami egyebek mellett együtt jár a politikai foglyok szabadon bocsátásával és szabad médiával.

A szabadság egy és oszthatatlan, Kubában sem lehet kevesebb, mint Amerikában, vagy Magyarországon – fogalmazott a Fidesz elnöke, aki szerint nem fogadható el semmilyen félmegoldás az ügyben, a szabad választást tekintik a demokrácia alapjának.

Albio Síres,a kubai delegáció egyik tagja köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy kiállnak a kubai demokratikus folyamatok mellett, egyúttal emlékeztetett azokra a kubai poltiikai foglyokra, akiknek egyetlen bűnük az, hogy szabadságot követeltek.