Orbán Viktor a cigánybűnözésről

A kormány elfogadja, hogy “a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek többen vannak, de az elfogadhatatlan, hogy ha valaki valamilyen származással rendelkezik, akkor azt potenciális bűnözőként kezeljék” reagált Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtt a Jobbik elnökének cigánybűnözéssel kapcsolatos kijelentéseire.

Orbán hangsúlyozta: már azt is sajnálja, hogy a magyar parlamentnek ezzel a fogalommal kell foglalkoznia. A miniszterelnök leszögezte: az emberi méltóság szempontjából minden ember egyenlő és ezen a mércén keresztül kell megítélni a cigánybűnözést is.

A kormányfő saját napirend előtti beszéde utáni frakcióvezetői reagálásokra adott viszontválaszában hangsúlyozta: az embereknek az októberi önkormányzati választásokon lehetőségük lesz arra, hogy értékeljék a kormány eddigi munkáját. Mesterházy Attila szavaira reagálva – miszerint Magyarországot nem romhalmaz, hanem építési törmelék borítja – Orbán hangsúlyozta: az MSZP frakcióvezetője elszólta magát, hiszen az építési törmelék magyar neve a “sitt“.

Orbán
történelmi bűnnek nevezte, hogy az előző szocialista kormány eladósította az országot, ezzel tulajdonképpen több ezer milliárd forintot vontak ki a magyar gazdaságból.

A külföldi cégek magyarországi szerepvállalásával – Vona Gábor szavai szerint élősködésével – kapcsolatban Orbán hangsúlyozta: az olyan cégek, amelyek olyan tudást hoznak Magyarországra, amire az ország nem képes – például az autógyártók – támogatandók. Viszont az olyan cégektől, amelyek külföldiekkel végeznek el magyarok által is elvégezhető munkát, a kormány elvárja, hogy tisztességesen fizessenek adót és bért az alkalmazottaiknak.

Az esetleges afganisztáni kivonulással kapcsolatban Orbán szerint az kérdés, hogy Magyarország szövetségben vagy magányosan képzeli el a jövőjét a világban. A kormányfő szerint előbbi olcsóbb, és bár külföldi szerepvállalással jár, de sokkal biztonságosabb.

– Független Hírügynökség –