Orbán Viktor: A cél 300 ezer munkahely megteremtése 2014-ig

A cél 300 ezer munkahely megteremtése 2014-ig – írja Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon található oldalán. A miniszterelnök csütörtökön ezen a fórumon kezdte a válaszadást azokra a kérdésekre, amelyeket az országértékelő beszéde előtt kapott az emberektől.

Orbán Viktor elsőként a munkahelyekről és a megélhetésről írt és ismét hangsúlyozta: “mindenkit vissza akarunk hozni a legális munka világába, aki munkaképes”.

Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy az országértékelő beszéde előtt érkezett több ezer kérdésre és hozzászólásra írásban, a Facebook közösségi portálon fog válaszolni. A miniszterelnök – ígéretének megfelelően – csütörtökön megkezdte a válaszadást. Mint írja, a kérdések többsége öt fő témakört érintett: munkahely és megélhetés, otthonteremtés, közbiztonság, nyugdíj, elszámoltatás. Ezekre témakörönként ebben a sorrendben fog válaszolni.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság talpra állításának, az új munkahelyek megteremtésének legfőbb akadálya ma az irtózatos államadósság, ami az előző korszak veszedelmes öröksége. Mint írja: “Több mint kétezer milliárd forintot kell csak idén a hitelek törlesztésére költenünk, amiből egyébként új munkahelyeket hozhatnánk létre. Ezért Magyarország államadósságát már az idei évben minden eszközzel le kell csökkentenünk. Hadat üzenünk tehát az államadósságnak” – fogalmaz.

A miniszterelnök szerint csak évek múlva lehet elérni azt, hogy mindenkinek legyen munkája, aki munkaképes, de úgy véli, hogy ez “reális cél, amiről semmiképp nem mondhatunk le”. Orbán Viktor beszámolója szerint számos panaszt kapott arról, hogy csak megalázó feltételekkel kapnak munkát. A kormányfő úgy véli, hogy amint számottevően csökkenni kezd a munkanélküliség és több lesz a munkahely, mint a munkát keresők száma, úgy javulnak majd a munkavállalás feltételei is. “Új munkahelyeket elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások tudnak teremteni, hiszen ma is ők adnak munkát a legtöbb embernek” . A miniszterelnök emlékeztett arra, hogy éppen a hazai vállalkozások megsegítésére indították el az Új Széchenyi Tervet, és ugyanezt a célt szolgálja az adócsökkentés, az alacsony társasági adó és jövedelemadó bevezetése, számos kis adó eltörlése, az adózás egészének egyszerűsítse.

Orbán Viktor ismét hangsúlyozta, hogy “mindenkit vissza akarunk hozni a legális munka világába, aki munkaképes”. A kormányfő szerint az alacsonyabb képzettségűek és a szakképzetlenek számára az új közmunkaprogramok jelentik majd a lehetőséget. Emellett továbbra is várják azokat a nagy világcégeket, akik a legfejlettebb technológiákat akarják Magyarországra hozni: hamarosan elindul a gyártás a kecskeméti Mercedes-gyárban és a győri Audi-gyár bővítése nyomán is több ezer új munkahely jön majd létre – tette hozzá.

Orbán Viktor a bejegyzésében arra is ermlékeztet: a kormány célja az is, hogy a Magyarországra települő nemzetközi nagyvállalatok magyar alvállalkozókkal, magyar beszállítókkal dolgozzanak. “A közmunkaprogramok, az Új Széchenyi Terv, a duális szakképzés bevezetésétől azt várjuk, hogy mozgásba hozzák a gazdaságot, és így 2014-ig fokozatosan elérhetővé válik 300.000 új munkahely megteremtése” – összegzi válaszait a Facebook-bejegyzés végén Orbán Viktor.

-Független Hírügynökség-