Orbán nyugdíjakról a parlementben

Orbán Viktor szerint a szocialisták már másodszor ürítették ki a nyugdíjkasszát. A miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy 1990-ben a szocialisták nulla forinttal adták át a nyugdíjkasszát, és 1997-ben is arra törekedtek, hogy “kitalicskázzák” a pénzt. A kormányfő a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változásokat úgy kommentálta, hogy a nyugdíjasok pénze most biztonságba kerül.

Orbán Viktor mindezt Simon Gábor (MSZP) azonnali kérdésére válaszolta, aki azt firtatta: miért veszik el a magánnyugdíjasok pénzét, és hogy tudja-e, hogy a nyugdíjfizetés alkotmányos kötelezettség?

A miniszterelnök reagálásában leszögezte, hogy a szocialistáknak köszönhetően a nyugdíjrendszer a szakadék szélére került. Mint mondta: akiket bekényszerítettek a magánnyugdíjpénztárakba, azok százezer forintot veszítettek. “Aztán kiderült, hogy nemcsak ők, de minden magyar állampolgár vesztett százezer forintot, a magánnyugdíjpénztárak pedig “MSZP-pénztárak”. A kormányfő szerint a szocialisták elvették az emberek pénzét és hozzájuk közelálló vállalkozóknak adták.