Orbán Moszkvában – Szijjártó: tavasszal Budapestre látogat az orosz külügyminiszter

Az Orbán Viktor miniszterelnök kíséretében Oroszországba látogató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én.
Az Orbán Viktor miniszterelnök kíséretében Oroszországba látogató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Novo-Ogarjovo – Tavasszal Budapestre látogat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, június 22-re pedig szintén a magyar fővárosba összehívták a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság ülését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán magyar újságírókkal a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban, ahol ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

Szijjártó Péter elmondta, az európai politikai fejlemények sajnos nem kedveznek a magyar-orosz kereskedelmi együttműködésnek, viszont a kétoldalú gazdasági együttműködés hamarosan újabb dimenziójába lép, hiszen “a kölcsönös beruházásokat jelentős mértékben megnöveljük”.

A részletekről szólva kiemelte, hogy újabb beruházásokat hajthat végre a Richter gyógyszergyár Oroszországban.

A Mollal kapcsolatban – amely eddig megközelítőleg 100 millió dollár beruházást hajtott végre Oroszországban – most arról született megállapodás, hogy a nyugat-szibériai és a Volga-uráli területeken újabb kitermelési, kutatási mezők után néznek – mondta a miniszter. A szankciók miatt a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi exportja jelentős mértékben visszaesett, de “a mezőgazdasági technológiai, gépipari exportunk dinamikusan növekszik” – mondta Szijjártó Péter, jelezve, hogy jelenleg öt orosz megyében zajlik magyar mezőgazdasági technológiai beruházás, gabonatárolók és élelmiszer-ipari feldolgozó létesítmények építése.

Azt is tudatta, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülő három stadion tetőszerkezetének építésében való részvételre kap lehetőséget egy magyar vállalat. A tárcavezető beszámolt végül arról a vasúti járműipari megállapodásról, amelynek nyomán jelentős orosz-magyar együttműködés alakulhat ki a harmadik országok piacain a vasúti járműgyártásban.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s