Orbán kormány: leosztották a bizottságokat

Az Fidesz Lezsák Sándort és Jakab Istvánt, a KDNP pedig Latorcai Jánost jelöli az Országgyűlés alelnökének, jegyzőnek pedig Szűcs Lajost, Erdős Norbertet és Földesi Gyulát ajánlják a kormánypárti frakciók.

Ezt jelentette be a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a kormánypártok frakcióülését követően. Lázár János elmondta: arról is döntés született, hogy a Fidesz az alkotmányügyi bizottság elnökének Balsai Istvánt, a gazdasági bizottság elnökének Rogán Antalt, az önkormányzati bizottság elnökének Kovács Zoltánt, az egészségügyi bizottság elnökének Mikola Istvánt, a honvédelmi bizottság elnökének Kocsis Mátét, a külügyi bizottság elnökének Balla Mihályt, a mezőgazdasági bizottság elnökének Font Sándort, az oktatási bizottság elnökének Pokorni Zoltánt, a kulturális bizottság elnökének Simon Lászlót, az európai ügyek bizottságának elnökének Hörcsik Richárdot, a sport bizottság elnökének pedig Bánki Eriket jelölik. A KDNP az emberi jogi bizottság élére Lukács Tamást, a mentelmi bizottság élére pedig Rubovszky Györgyöt ajánlja.


A Fidesz emellett alelnöknek jelöli Cser-Palkovics Andrást az alkotmányügyi, Szatmáry Kristófot a gazdasági, Szijjártó Pétert a költségvetési, Ágh Pétert és Talabér Mártát az ifjúsági, Pesti Imrét az egészségügyi, Gulyás Gergelyt az emberi jogi, Csampa Zsoltot a honvédelmi, Nagy Gábor Tamást a külügyi, Horváth Istvánt a mezőgazdasági, Pósán Lászlót az oktatási, Turi-Kovács Bélát a fenntartható fejlődési, Varga Józsefet és Kara Ákost a foglalkoztatási, Szabó Zsoltot és Zsigó Róbertet a fogyasztóvédelmi, Szalay Ferencet a sport és turisztikai, Demeter Ervint pedig a nemzetbiztonsági bizottságba.
A KDNP Básthy Tamást a honvédelmi, Firtl Mátyást az európai ügyek, Pálffy Istvánt pedig a kulturális és sajtó bizottság alelnökének ajánlja.

Lázár János megalázó bolhacirkusznak nevezte azt az értesülést, hogy az MSZP kezdeményezni szeretné a bizottsági struktúra újratárgyalását annak érdekében, hogy ne a Jobbik adja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Lázár szerint elfogadhatatlan, hogy a parlament működését napi szinten az MSZP-n belüli érdekháborúk és erőviszonyok aktuális állásához kellene igazítani. A Fidesz frakcióvezetője leszögezte: a nemzetbiztonsági bizottság az egyetlen, amelynek ellenzéki vezetését törvény írja elő, így az ellenzéki pártoknak kell ezt biztosítaniuk.
– Független Hírügynökség –