Orbán: Készen állunk a cselekvésre

“Magyarország hajója rossz irányba halad, de a világban zajló változásokból Magyarország sem maradhat ki, s ezt a változást mi szimbolizáljuk” – jelentette ki egyebek közt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 14. Polgári Gondoláján, egy dunai hajó fedélzetén szombat délelőtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán úgy fogalmazott, hogy a polgári hajó arra megy, amerre ők viszik, és feladatuk a polgári és nemzeti gondolat megerősítése. A kiégett baloldallal szemben itt egy friss, tetterős, ambiciózus jobboldal, amely készen áll a cselekvésre – mondta Orbán Viktor. A Fidesz vezetője öt területet jelöl ki, mint amelyek a nemzeti érdek szempontjából a legfontosabbak: a szabad választás, a szociális egyensúly, a vállalkozó magyarok, a védelem joga és köztulajdon védelme.

A “Merre tart a hajónk?” címet viselő elődadásában Orbán Viktor nagy teret szentelt a világban zajló változásoknak, hangsúlyosan is beszélt a nemzetközi gazdasági válsággá terebélyesedő pénzügyi krízisről. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ő az optimisták közé tartozik, szerinte a nyugati világ, mint oly sokszor az elmúl évszázadokban, ezúttal is képes lesz orvosolni hibáit. Hiszek a XXI. században is – zárta a gondolatsort Orbán Viktor.

Külpolitikai kérdésekről szólva, az orosz-grúz háború kapcsán a jelenlegi magyar kormányt ismételten oroszbarátnak minősítette, amely nem áll sem a nyugat óvatos, elsősorban gazdasági érdekeit szem előtt tartó, sem pedig a határozottan oroszellenes kelet-európai kormányok mellé. Magyarország érdekeit sem a külön utas, oroszbarát irány szolgálja – mondta Orbán Viktor, aki egy nagyra növő testen függő vakbélszerű fél perifériához hasonlította Magyarországot.

Magyarország hajója rossz irányba halad, mert miközben a világ mindenütt az új helyzetre készül és cselekszik, van egy boldog ország, ahol nem idegesítik magukat ezeken a problémákon és nem tesznek semmit. Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy az ostoba, bugyuta, csak a kommunikációra összpontosító kormányzati politika állandósul – hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte égett szag terjeng a politikai életben, a közélet nem tud megújulni, mert a baloldali hatalmi konglomerátum kiégett, elvesztette képességét arra, hogy válaszokat tudjon adni a nép előtt álló kérdésekre. Szerinte a kormányban lévők utálnak mindent és mindenkit, az országot, az ellenzéket, talán még önmagukat is.

De ez már nem fog sokáig tartani, mert a változások új korszakot nyitnak és ebből Magyarország sem marad ki – szögezte le Orbán Viktor, amihez hozzáfűzte: “ezt mi szimbolizáljuk”.

Orbán a nemzeti érdekek szempontjából öt hangsúlyos követelményt lát. Az első a szabad választás, amely szerinte nem csupán a procedúra szabadsága, hanem a kormány parlament általi felelősségének visszaállítását jelenti. Ezt a kérdést is külpolitikai dimenzióba helyezve komoly kihívásnak látja a nyugati világ előtt azt a jelenséget, hogy a nem nyugatias, tekintélyelvű rendszerek, mint például Kína és Oroszország, esetleg gazdaságilag is sikeresebbeknek mutatkoznak a nyugatnál. A Fidesz elnöke ennek ellenére úgy gondolja, hogy ragaszkodni kell a nyugati eszményekhez.

Másodikként a szociális egyensúlyt említette Orbán Viktor, amely nem csupán a garantált létbiztonságot foglalja magában, hanem a személyes szociális egyensúlyt is a családokon belül. Szerinte Magyarország ma ezt nem tudja garantálni. Harmadikként nemzeti érdeknek a vállalkozó magyarokat nevezte, mint akik bármilyen érték vállalására képesek: tudásra, családra, bármire, ami előre visz. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a gazdaságpolitikát nem makró adatokban, mint például a hiány mértéke kell megfogalmazni.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy minden embert megillet a védelem joga. Azért tartunk fent államot, hogy megvédje a tulajdont, a biztonságot, szeretteinket – hangsúlyozta Orbán Viktor. Magyarország ezt nem teszi meg jelenleg, mert a magyar állam szétesett, az adóhivatal az elsőszámú közellenség, a rendőrség nem véd meg minket az utcai rendbontóktól – sorolta a Fidesz elnöke.

Ötödikként a köztulajdont említette Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy a föld meg a víz nem eladó, de például az energia eljuttatásához szükséges eszközök, mint például a Magyar Villamos Művek, úgyszintén nem eladók – jelentette ki Orbán.

A merre vigyük a hajónkat önmaga által feltett kérdésre úgy válaszolt, hogy a polgári hajó arra megy, amerre ők viszik. Szerinte a jobboldal előtt álló legfontosabb feladat a polgári és nemzeti gondolat megerősítése lesz a következő időben. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy szemben a 90-es évekkel, amikor az ilyen gondolatokat gyanúval fogadták nyugaton, mára megváltozott a nemzetközi környezet, amivel ismételten Oroszország megerősödését hozta szóba.

A kiégett baloldallal szemben itt egy friss, tetterős, ambiciózus jobboldal – hangsúlyozta beszéde végén Orbán Viktor. A jobboldalt feszíti a tettvágy és készen áll a cselekvésre – szögezte le a Fidesz elnöke.