Orbán Izraelben: tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát

Jeruzsálem, 2018. július 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen David Lau, Izrael askenázi főrabbija (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Jeruzsálemben 2018. július 19-én.
Jeruzsálem, 2018. július 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen David Lau, Izrael askenázi főrabbija (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Jeruzsálemben 2018. július 19-én. - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Jeruzsálem – A jövőben is tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben.

A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

A miniszterelnök közölte: minden politikai vezető kötelessége tanulni a múlt hibáiból. Sosem felejtjük el, hogy annak idején a magyar kormány nem tudta megvédeni a zsidó polgárait, de ma garantáljuk minden zsidó polgár biztonságát Magyarországon, és zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen – jelentette ki.

Hozzátette: segítik a zsidó vallásos és kulturális élet újraépítését, zsinagógákat újítanak fel, iskolákat támogatnak, kulturális eseményeket rendeznek.

Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.

– MTI –