Orbán: Grúzia nélkül nem lehetséges az energetikai kiszolgáltatottság megszűntetése

Grúzia nélkül nem oldható meg, hogy Magyarország és az Európai Unió energia-ellátása több lábon álljon – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz elnöke, miután pénteken találkozott a grúz védelmi miniszterrel Budapesten. David Kezerasvili kérdésre válaszolva elmondta: információi szerint Oroszország csak lassan folytatja a kivonulást a grúz területekről.

Orbán Viktor a találkozót követően újságírók előtt leszögezte, hogy Grúzia döntött: a nyugati világ és a NATO tagja szeretne lenni és ebben a döntésében mindenképpen segíteni kell. Ehhez az első fontos lépés az lehet, hogy Grúzia még idén decemberben megkapja a NATO-csatlakozásának akciótervét.

David Kezerasvili hangsúlyozta: Grúzia nem csak az esetleges gázvezetékek számára, hanem egyébként is biztonságos. A grúz védelmi miniszter elmondta: információi szerint Oroszország megkezdte a kivonulást a grúz területekről, azonban még mindig sok faluban és kisebb városban vannak orosz csapatok, pedig pénteken lejár a csapatkivonás határideje. Kezerasvili szerint éppen ezért Grúziának és Európának is nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy betartsa az úgynevezett Sarkozy-tervet.