Orbán: gazdasági és politikai fordulatra van szükség

Orbán Viktor szerint a gazdasági és politikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy szabadság és jólét legyen Magyarországon. Az államnak meghatározó szerepet kell vállalnia az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén, mert ezek piacosításával azok szorulnak ki a szolgáltatásokból, akiknek a legnagyobb szüksége van rá – mondta a Fidesz elnöke a Jövőnk című vitasorozat szombati záró konferenciáján, Budapesten.

Orbán Viktor szerint ezeket a szolgáltatásokat csak úgy lehet átalakítani, ha többlet forrásokat vonnak be, és nem úgy, hogy leépítik ezeket a rendszereket – pénzügyi megfontolások alapján. A Fidesz elnöke szerint jelenleg egy ilyen program sincs az országban, ezért ezeket nem lehet reformnak nevezni. Ha nem akarják a kapzsiság politikájának alárendelni a szociális szolgáltatásokat, akkor az egészségügyet, az oktatást, illetve a kulturális juttatások rendszerét új alapok mentén, az állam vezetésével kell újjászervezni – fogalmazott a pártelnök.

A jobb életminőség kulcsa a szabadság és a jólét, amit egy erős ország minden állampolgárának biztosít. A törvény adta kereteket sajnos inkább korlátnak érzik Magyarországon, semmint a szabadság garanciájának – mondta a pártelnök. Orbán Viktor megismételte: az október 23-i rendőri akciók mögött politikai szándék állt, vagyis maga az államhatalom uszította a rendőrséget az emberekre, ami jó példa arra, hogy milyen messze van az ország a szabadságtól.

Csak egy olyan államot lehet tisztelni, amely valamennyi érintett felet bevonja a döntéselőkészítési folyamatba. A kormány ezt nem tette meg a betelepítési program kidolgozásánál, és azt sem tudni, kik és milyen alapon támogatták azt a kormányzati javaslatot, melynek alapján a jövőben nem minősültek volna bűncselekménynek a 14-18 éves gyerekekről készített fotók. Pelczné Gál Ildikó remélhetőleg rá tudja venni a kancelláriaminisztert, hogy adják ki ezeket az adatokat – tette hozá a pártelnök.

Orbán Viktor bírálta az egészségügyi reformot, illetve a vizitdíj bevezetését is. A Fidesznek meg kell találni a módját annak, hogy megakadályozza az egybiztosítós modell “szétverését”, illetve a több biztosítós modell kialakítását, mert ha bevezetik, akkor csak a tehetősebb családok jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, a többiek pedig “szegénykórházakba” szorulnak – mondta.

Nemzetközi felmérések szerint az unió 25 tagállama közül főleg Magyarországon érzik úgy az emberek, hogy elszegényednek, illetve hogy egyre rosszabb körülmények között élnek. Itt tartják az egyik legrosszabbnak az életminőséget, és tartanak a legjobban az állásuk elvesztésétől is – mondta Orbán Viktor. Hazánkban a szokásos 40 helyett heti 53 órát dolgoznak a keresők, ami a csehekkel holtversenyben a legmagasabb Európában. A magyarok alig több, mint fele jár kiállításokra vagy más kulturális programokra, mindössze 16 százalékuk jár havonta szórakozni, és 100 emberből mindössze 14-en esznek étteremben legalább egyszer havonta. 10 magyarból 3-nak nincs egy barátja se, és 100-ból tavaly csak 11-en üdültek külföldön, 24-en pedig belföldön – sorolta a szomorú adatokat a pártelnök.