Orbán: fel kell szabadítani az ország energiáit

A leendő kormánynak fel kell szabadítani az ország energiáit, el kell hárítani a mostani akadályokat a vállalkozó kedvű magyarok elől, akik majd kihúzzák Magyarországot a válságból – jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön a Budai polgármesterek közös október 23-i megemlékezésén a Dísz téren tartott beszédében. A Fidesz elnöke többezer érdeklődő előtt kijelentette: a kialakult bizalmi és vezetői válságot nem lehet “kibekkelni”, vagy megúszni, hanem le kell győzni.

Az ellenzéki politikus szerint a kialakult válság oka az emberi gyarlóság: a felelős vezetők kapzsisága, nyerészkedése. Orbán megerősítette korábbi szavait, miszerint az országot a vezetők felelőtlen politikája juttatta a jelenlegi helyzetbe, akik “loptak, csaltak, hazudtak, adatokat hamisítottak és eltitkolták az igazságot.” Orbán Viktor szerint az a hasonlóság 1848, 1956 és a jelen között, hogy “ingyenélő, szélhámos kalandorok ültek már a nyakunkon korábban is, de korábban is leráztuk őket és a porban kötöttek ki.”

A Fidesz elnöke szerint nem az emberek tehetnek arról, hogy Magyarország jelenleg nyakig eladósodott és sereghajtó ország, hanem a hatalom. Orbán Viktor bírálta a kormányt, amiért az nem csökkentette az adókat és az államadósságot és nem teremtett munkahelyeket mikor lehetősége lett volna rá.
A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által felajánlott terápia nemhogy csökkentené, de növeli az ország bajait a tervezett megszorításokkal.

Az 1956-os forradalomról szólva Orbán Viktor leszögezte: november 4-én nem a magyarok buktak el, hanem az egész nyugati civilizáció szenvedett vereséget. “A magyarok győztek és büszkék lehetnek a forradalomra, hogy megfutamították a zsarnokot” – fogalmazott a Fidesz elnöke.