Orbán és Schmitt az alkotmányozásról és az ország alkotmányos átszervezéséről tárgyalt

Az alkotmányozás helyzetét tekintette át szerdai tárgyalásán a köztársasági elnök és a miniszterelnök a Sándor-palotában.

A kormányfő ezután beszámolt az államfőnek Magyarország uniós elnökségének eddigi tapasztalatairól, tájékoztatta őt a márciusban esedékes EU-csúcs napirendjén szereplő kérdésekről, valamint az ország alkotmányos átszervezésének tervéről – derül ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerda délután kiadott szűkszavú közleményéből.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján található, ugyancsak rövid, szerdai keltezésű közlemény szerint Schmitt Pál köztársasági elnök megkülönböztetett figyelemmel kíséri az alkotmányozás, azért egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy megismerje a kormány álláspontját és tájékozódjon az alkotmányozás folyamatáról. A köztársasági elnök ebben a témakörben már egyeztetett a parlament pártok frakcióvezetőivel is. A közleményt az egyeztetés előtt hozták nyilvánosságra, és jelzik benne, hogy a találkozó nem sajtónyilvános, de az elhangzottakról tájékoztatják a sajtó képviselőit.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerda délután nem adott ki újabb tájékoztatást az államfő és a kormányfő megbeszéléséről, a hivatal sajtóosztályán a miniszterelnöki szóvivő közleményére hivatkoztak.

Kiss Norbert a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel azt mondta: a konzultáció nem ér véget, a köztársasági elnök később szeretne még találkozni az Alkotmánybíróság elnökével, valamint az országjárás során magukkal az állampolgárokkal is széles körben egyeztetni kíván.

A hivatalvezető kérdésre válaszolva közölte: Schmitt Pál az új alkotmányról szóló széles körű konzultáció után a folyamat lezárásaként készít egy összegzést, és az Országgyűlésben vagy pedig más formában, de elmondja az elképzeléseit.

Kiss Norbert is azt mondta a műsorban, hogy az államfő és a miniszterelnök találkozása után a KEH közleményt ad ki. A miniszterelnök honlapján, az orbanviktor.hu-n ugyancsak Szijjártó Péter közleménye olvasható a találkozóról.
– Független Hírügynökség –