Orbán: éledezik a nemzeti iparunk

Akt.:
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (j) és Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő (b) a Mol Nyrt. tiszaújvárosi butadién-kinyerő üzemének avatásán 2015. november 10-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (j) és Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő (b) a Mol Nyrt. tiszaújvárosi butadién-kinyerő üzemének avatásán 2015. november 10-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Tiszaújváros – Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország nemzeti ipara láthatóan éledezik, “próbálgatja a szárnyait”.

A kormányfő ezt kedden mondta Tiszaújvárosban, a Mol butadiénkinyerő üzemének ünnepélyes átadásán, ahol úgy fogalmazott, a magyar vegyipar a Molnak köszönhetően újraépül, “ezért fontos számunkra ez a vállalat, és a magyar kormány ezért viseli szívén a sorsát”.

A rendezvényen bejelentették azt is, hogy a Mol és a japán JSR Corporation vegyesvállalata várhatóan 2017-re egy több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban, ennek alapkövét is elhelyezték kedden. Orbán Viktor azt mondta, e megállapodásból azt olvassa ki: a magyar nemzeti ipar és annak legfontosabb szereplője, a Mol kellően megerősödött ahhoz, hogy egyenrangú partnere legyen nagy nemzetközi cégeknek. “Aki a Mollal köt szövetséget, az egyúttal Magyarországgal és a magyar emberekkel köt egy erős és sikerhez vezető szövetséget” – jelentette ki.

A miniszterelnök szerint egy gazdaság akkor stabil, válságálló, ha az erejét egyszerre adják nagy nemzetközi és nemzeti cégek, de Magyarországról sokáig hiányoztak az utóbbi iparvállalatok, sokáig “féloldalasak voltunk”.

A Mol azonban kétségkívül olyan nemzeti iparvállalat, amely képes több milliárd forintos, foglalkoztatásbővítő beruházásokra – emelte ki Orbán Viktor, aki a két év alatt felépült butadiénüzemről szólva megjegyezte: a gyár képes lesz az összes Magyarországon működő gépjárműabroncsgyárat ellátni alapanyaggal. “Ez a beruházás (…) úgy illeszkedik a magyar gazdaság rendszerébe, mint egy eddig hiányzó puzzle” – fogalmazott.

Hangoztatta azt is, hogy “Magyarországot ma gyakran úgy emlegetik, mint az egyik olyan országot, amely képes lehet az európai gazdaság lefulladó motorjának felpörgetésére a többi közép-európai gazdasággal közösen”. Magyarország stabil, az üzleti környezet kifejezetten alkalmas a fejlesztésekre, a kormány pedig támogatja, hogy a magyar vállalatok világcégekké nőjenek – mondta a kormányfő, kiemelve azt is, hogy csak a szaktudással rendelkező magyar munkásokkal lehet sikeres és gyarapodó az ország.


orban_tiszaujvaros_mti2

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mol Nyrt. tiszaújvárosi butadién-kinyerő üzemének avatásán 2015. november 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója az ünnepségen elmondta, számításaik szerint a tiszaújvárosi butadiénüzem évi 6-10 milliárd forinttal növeli majd a Mol-csoport jövedelmezőségét.

A Tiszaújvárosban kinyert butadiénből – amely egy színtelen, könnyen cseppfolyósítható gáz, és amelyet az etiléngyártás során keletkezett melléktermékből állítanak elő – évente 5 millió autóabroncsot készíthetnek majd – tájékoztatott.

A műgumigyárról közölte, az nagyságrendileg a kétszeresébe kerül majd a butadiénüzemnek, amely 35 milliárd forintos beruházással jött létre.

A két tiszaújvárosi beruházás százmilliárd forintos nagyságrendű értéket képvisel, és Közép-Európa egyik legnagyobb ipari fejlesztése – hangsúlyozta Hernádi Zsolt.

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója azt is megemlítette, hogy az elmúlt 15 évben több mint 1850 milliárd forintot fektettek be Magyarországon, ennyivel járultak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

“Azt tesszük, amit helyesnek tartunk. Függetlenül az iparági széljárásoktól tudatosan fejlesztjük vállalatcsoportunkat” – fogalmazott.


ov2

Orbán Viktor miniszterelnök, Koszuge Dzsunicsi, Japán budapesti nagykövete, Kavaszaki Kouicsi, a japán JSR Corporation ügyvezető igazgatója és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója (b-j) a Mol Nyrt. és a JSR Corporation által közösen Tiszaújvárosban építendő műgumigyárának alapkőletételén, a Mol új butadién-kinyerő üzemében 2015. november 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Kavaszaki Kouicsi, a japán JSR Corporation ügyvezető igazgatója a rendezvényen – amelyen részt vett Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete is – kiemelte, hogy Európában a környezettudatos fogyasztók miatt folyamatosan nő a kereslet az üzemanyag-hatékony gumiabroncsok iránt.

Szerinte Tiszaújváros kiváló helyszíne a műgumigyár-beruházásnak, amely az egyik legsikeresebb lesz cégük történetében.

– MTI –