Friss hírek

2007.12.28. 16:14

Holnap adják át a Ruttkai-emlékdíjat

<p>Szombaton délután háromkor a Vígszínház társulata Ruttkai Éva születésének 80. évfordulója alkalmából márványtáblát helyez el Budapesten, a II. kerületi Endrődi Sándor utca 67/b számú ház falán. A színésznő ebben a házban élt együtt Latinovits Zoltánnal. A megemlékezés este fél hatkor a Vígszínházban folytatódik, ahol huszonegyedik alkalommal adják át a színésznőről elnevezett Ruttkai-emlékgyűrűt.</p>

A Vígszínházban 1987 óta hagyomány, hogy karácsony és szilveszter között átadják a színésznő lánya által alapított Ruttkai Éva-emlékdíjat. Az elismerésben az a művész részesül, akit a színház társulata titkos szavazással arra méltónak talál. Tavaly Rajhona Ádám kapta meg a Ruttkai-emlékgyűrűt. A 2006-os győztes szoros versenyben nyert, ugyanis csak két szavazattal előzte meg Kamarás Ivánt.

Minden évben nagy kérdés, hogy lesz-e olyan művész, aki másodjára is részesül az elismerésben. Eddig ez csak egyetlen művésznek sikerült, aki nem is kétszer, hanem háromszor kapta meg a Ruttkai-gyűrűt. Börcsök Enikő először 1998-ban, majd 2000-ben, és legutoljára 2005-ben kapta meg az emlékdíjat.

A színházi díjátadó ünnepség előtt azonban a társulat tagjai márványtáblát helyeznek el délután háromkor az Endrődi Sándor utca 67/b számú ház falán, a nyolcvan évvel ezelőtt született színésznő emlékére.

Ruttkai Éva 1927. december 31-én született Budapesten. Eredetileg Russ Éva néven anyakönyvezték. Még nem volt hároméves sem, amikor először szerepelt színpadon Lakner Artúr gyermekszínházában. Művésznevét is Lakner bácsitól kapta. A színészmesterségre a kor egyik legnevesebb színésznője, Makay Margit tanította, és Lakner bácsi színházában olyan színészóriásokkal játszhatott együtt, mint Darvas Lili és Somlay Artúr.

A Vígszínházban debütált Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében, miután Tolnay Klári, aki eredetileg játszotta volna Alexandra szerepét, megbetegedett. A darab és benne Ruttkai hatalmas sikert aratott.

A színésznő 1948-ban a Nemzeti Színház társulatához szerződött. Együtt játszott többek között Bajor Gizivel, Somlay Artúrral, Rátkai Mártonnal, Ladomerszky Margittal. Ekkor kezdődött kapcsolata a kor ünnepelt színészével, Gábor Miklóssal. Ebből a házasságból született 1953-ban Júlia nevű lányuk. A házasságnak a Latinovits Zoltánhoz fűződő legendás szerelem vetett véget.

Ruttkai Éva 1951-től a Magyar Néphadsereg Színházában játszott (ezen a néven nyílt meg a bombatalálat után felújított Vígszínház, amely 1961-ben kapta vissza régi elnevezését), és haláláig, 1986-ig a társulat tagja maradt. Emlékezetes alakítást nyújtott A néma levente, A Háború és béke, a Szent Johanna, a Rómeó és Júlia, a Vízkereszt, a Makrancos hölgy, a Sirály, a Három nővér, és - már nagybetegen - Az öreg hölgy látogatása című előadásban is.

Négy évtizedet átívelő pályája során egyike volt a legsokoldalúbb magyar színésznőknek. Klasszikus és modern, hazai és külföldi tragédiákban és vígjátékokban, szinte minden műfajban kiváló teljesítményt nyújtott. Több mint félszáz filmszerepben is bizonyította, hogy nemcsak a színpadon képes csodákra. 1934-ben, még gyerekként állt először a felvevőgép előtt a Lila ákác című filmben. Később szerepelt a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Butaságom története, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Utazás a koponyám körül, és a Szindbád című alkotásban.

A kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, 1960-ban kapta meg a Kossuth-díjat. Ruttkai Éva sírja a budapesti Farkasréti temetőben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!