Orbán az ingatlanadóról

Orbán az ingatlanadóról
Empátiát, társadalomismeretet és emberséget nélkülöz az a javaslat, hogy vezessék be az ingatlanadót – nyilatkozta júniusi “fogadóóráján” Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke – a nevét viselő honlapon csütörtökön közzétett interjúban – arról beszélt, hogy a lakóingatlanok jelentős részét nagy összegű banki kölcsönből vásárolták, ráadásul nagyon sok lakást különféle egyéb hitelek fedezeteként jelzálog is terhel. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtti évtizedekben a hiánygazdaság miatt arra késztették az embereket, hogy elkölthetetlen pénzüket lakóingatlanra költsék. Ezeket az így megvásárolt, felépített lakásokat, házakat akarja megadóztatni a kormány – mondta Orbán.

Az ellenzéki politikus arra kér mindenkit, hogy ha szóba kerül az ingatlanadó, fejezzék ki ellenérzésüket, és keressék fel választókerületük szocialista képviselőjét is. A Fidesz egyet tehet: felerősíti a társadalmi elégedetlenséget, de csak akkor, ha van mit felerősíteni – fogalmazott Orbán Viktor. Az ingatlanadó kivetését a kormány a konvergenciaprogramban vállalta, az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) ennek tudatában hagyta jóvá a magyar felzárkózási terveket. A kormány 2008-at jelölte meg az adó bevezetési éveként.

A miniszterelnök többször elmondta: csak más közteher rovására vezetik be az ingatlanadót, hogy az általános adóterhelés szintje ne növekedjék. Hivatalos álláspont szerint az iparűzési adó helyébe lépne az ingatlanadó, amellyel szemben kezdettől óriási a tiltakozás az MSZP polgármesterei és helyi önkormányzati képviselői körében, mert képtelenségnek tartják, hogy a vállalkozásoktól beszedett majdnem 400 milliárd forintot átterheljék a lakosságra. Ráadásul – szemben az iparűzési adóval – az ingatlanadót kötelesek lennének kiróni az önkormányzatok, márpedig 600 képviselőtestület eddig nem adóztatta meg a helyben élő vállalkozásokat.

Szó esett arról, hogy például a jelenleg is létező helyi építményadót váltaná fel az ingatlanadó. Ebből azonban 2006-ban kevesebb, mint 50 milliárd forint folyt be az önkormányzatokhoz. Jelenleg csúszásban van az előkészítés, mert még koncepció sincs az adóra. Igaz, a kormány nem 2008. január 1-jét vállalta kezdő időpontnak. Az ellenérzés főleg az MSZP-ben nem csökken az ingatlanadóval szemben, sok parlamenti képviselő is úgy véli, enélkül még talán győzhetnek 2010-ben, az ingatlanadóval viszont biztos a választási vereség.

Kapcsolódó cikkek:

  • Közel 60 milliárd szja-t utalt vissza eddig az APEH
  • Csordogálnak az új adók a kincstárba
  • Elmaradhat az adóreform
  • Az uniós milliárdok csak rontani fognak a gazdaságon?
  • Lakossági megtakarítás: nem kedv kérdése
  • “Még lehetnek újabb megszorítások”
  • “Valóban romlott Magyarország megítélése”