Friss hírek

2010.03.10. 13:49

Gigantikus krátert fedeztek fel egy kiirtott erdõ helyén Kongóban

<p>Egyelõre nem tudják, mitõl alakult ki hatalmas kráter Közép-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén egy olyan részen, ahol kiirtották az erdõt. A 36-46 kilométer átmérõjû mélyedést mûholdas felvételeken fedezték fel - közölte a BBC szerdán.</p>

A mûholdas felvételeket tanulmányozó olasz kutatók látták meg elõször a krátert, amelyrõl aztán egy texasi csillagászati konferencián számoltak be. Az Earth Impact Database honlapja szerint 25 hasonló nagyságú kráter van a Földön.

Giovanni Monegato, a padovai egyetem kutatója azt mondta, hogy az elmúlt évtizedben történt fakitermelés következtében tûnt elõ a gigantikus mélyedés, amit a krátert körülölelõ folyó, az Unia még hangsúlyosabbá tesz. A kráternek nincs jól meghatározható külsõ gerince, ez a víz eróziójának tulajdonítható.

Egyelõre nem tudják, mi alakította ki a hatalmas krátert. Giovanni Monegato és társai rövidesen a helyszínre utaznak, hogy földtani vizsgálatokkal derítsék ki a jelenség eredetét, ami akár hatalmas meteor-becsapódás is lehet. Ha ez beigazolódik, akkor át kell tekinteni a nagy kihalási idõszakokat a Föld történetében, mert ekkora krátert csak egy gigantikus kozmikus tárgy idézhetett elõ, és annak az egész bolygó élõvilágára katasztrofális hatása lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!