Orbán: a legnagyobb vívmány az EU

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Budapest – Orbán Viktor szerint a világpolitika legsikeresebb vállalkozása az Európai Unió. A Fidesz elnöke a Római Szerződés 50. évfordulója alkalmából tartott szerdai konferencián megállapítását a béke és a piacgazdaság stabilitásával indokolta.

Mint mondta, az Uniónak a jövőben megoldást kell találnia az identitás, az Egyesült Államok és az Unió közötti szoros együttműködés, a demográfia problémák és az energiafüggőség kérdéseire. Orbán az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait érintve azt mondta, hogy a két különböző észjárás uralkodik a gazdaság területén, míg az előbbinél állami, az Unióban piaci, politikától független gondolkodás a meghatározó. A konferencán szintén felszólaló orosz nagykövet erre úgy reagált, hogy csak piaci alapon lehet beszélni az orosz energetikai politikáról.

A Fidesz elnöke szerint a liberális piacgazdaság merőben különbözik a szociális piacgazdaságtól. Mint mondta: be kell látni, hogy az államigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás és a kultúra területére nem lehet beengedni a piacot, ezeken a területeken piacelvű megközelítés nem alkalmazható – fogalmazott Orbán Viktor.

A globalizációval kapcsolatban a Fidesz álláspontját tolmácsolva Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a szociális piacgazdaság a globalizáció kihívásai közepette is érvényes.

Az Európai Unióra váró kihívások közül az ellenzéki politikus kiemelte: Magyarországnak erős Európára van szüksége, és ez fordítva is igaz, hisz az Unió csak úgy lehet erős, ha tagállamai is azok. Ehhez fontos, hogy Európa vállalja az indentitását, és ismerje fel, hogy a kereszténység nélkül nem jöhetett volna létre a demokrácia.

A Fidesz csak olyan egységes bevándorlási politikát támogat – legyen nemzetállami vagy uniós szintű -, amely helyes családpolitikával és nem bevándorlás elősegítésével próbál úrrá lenni a demográfiai problémákon – közölte Orbán Viktor.

Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a fizikai munka megítélése lehanyatlott, ezért rehabilitálni kell annak értékét. Mint mondta: nem szabad olyan politikát folytatni, melynek eredménye, hogy a munkaerő más kontinensre vándorol. ” Európának dolgozó kontinensnek kell maradnia” – fogalmazott a párt elnöke.

Orbán Viktor szerint Európa és Oroszország kapcsolatának rendezéséhez a problémák gyökerét kell azonosítani. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a problémák ott kezdődnek, hogy míg Oroszországnak nem piaci alapú az észjárása, addig Európának az. Az előbbinél meghatározó az állam szerepe és monopolhelyzet kialakítására törekednek, addig az utóbbinál fontos a politikától független piac és annak szereplői közötti verseny kialakítása. Ennek kapcsán a párt elnöke felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel a különutas, példátlan energetikai politikával, amely ellentétes az EU és a magyar érdekekkel. Orbán Viktor szerint a Nabucco kőolajvezetéket kell támogatni, és el kell Magyarországnak köteleznie magát a közös európai energetikai politika mellett.

Oroszország budapesti nagykövete a közönség soraiban ült, és Orbán Viktor beszéde után szót kért. A diplomata úgy fogalmazott: nem kell eltérő észjárásról beszélni, mert csak piaci alapon lehet energetikai politikáról beszélni. “Nem kell ebből politikát csinálni, le kell ülni tárgyalni” – reagált a nagykövet.Sporthírek