Orbán örül, hogy mindenki talált támogatható elemet a kormányprogramban

Orbán Viktor szerint bizakodásra ad okot, hogy a parlament elé terjesztetett kormányprogramban minden országgyűlési frakció talált támogatható elemet. A politikus erről az Országgyűlésben beszélt szombaton délelőtt, mielőtt a Ház szavazott volna miniszterelnökké választásáról és elfogadta volna a kormányprogramot. Orbán Viktor mostantól közös munkára szólított fel és azt kérte: ne arról vitatkozzanak, hogy miként kellene dolgozni.

A miniszterelnök szerint nagyszerű volt a kormányprogram vitája, ahol néhány súlyos kérdés is felmerült. Orbán szerint az egyik ilyen, hogy valójában forradalom volt-e a választási eredmény. A kormányfő szerint a válasz egyyértelmű igen, méghozzá alkotmányos forradalom, éppen ezért itt az ideje, hogy megváltoztassák az előző rendszert szabályozó alkotmányt. Orbán Viktor éppen ezért felkérte a Fidesz és a KDNP képviselőit, hogy a jövő héten kezdjék el az alkotmány módosításának munkafolyamatát.

Orbán szerint egy másik fontos kérdés volt a vitában, hogy nincsen a kormányprogramban elég konkrétum. Szerinte azonban ez a következő négy év vitáinak feladata, most a programmal megegyezhetnek a közös célokban és a következő négy évben lépésről-lépésre, minden lépést a parlamentben megvitatva közelíthetnek ezekhez a célokhoz.
A miniszterelnök szerint az sem kérdés, hogy létrejött-e a társadalmi szerződés, hiszen azt a választási eredmény hozta létre és alapja a Fidesz-KDNP választási programja.

Az MSZP-ről szólva a kormányfő elmondta: úgy érzi, hogy a szocialisták nem vele és a programmal vitatkoztak, hanem a választókkal, mert méltánytalannak érzik a választók döntését, de ezzel Orbán a következő négy évben nem tud mit kezdeni, “ezzel együtt kell élniük” – fogalmazott.

Végül Orbán Viktor leszögezte: ha nagynak látszanak az azért van, mert nagy emberek vállán állnak és erősnek pedig azért tűnnek, mert sokmillió ember vállán állnak. “Többmillió választó vállán állunk, akikért alázattal kell dolgoznunk. Soli Deo Gloria – egyedül istené a dicsőség” – zárta beszédét az új miniszterelnök.