Opus mirabile-díjat kapott a fehérvári Szent Imre 1000 éve című kiállítás

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága Opus mirabile 2007 díjban részesítette a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Szent Imre 1000 éve című kiállítását és katalógusát. A fehérvári Egyházmegyei Múzeum mellett a budapesti országos múzeumok kiállításai kapták meg az elismerést szerdán a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Most először ítélték oda egyházmegyei fenntartású intézménynek a művészettörténész szakma legrangosabb díját annak 14 évvel ezelőtti alapítása óta.

Szent István fiának, Szent Imre születésének ezredik évfordulóján nyílt a kiállítás a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban. A tárlat az Árpád-házi herceg életét, valamint az évszázadok során vele kapcsolatba hozott képzőművészeti alkotásokat mutatta be.

Másfél éves kutatás előzte meg a tavaly megrendezett kiállítást, az elismerést a szakmai háttérnek köszönhetik – mondta a Független Hírügynökségnek Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum művészettörténésze.

Az Opus mirabilét – melynek jelentése “csodálatra méltó mű” – a 2007-es év művészettörténeti tanulmányai és művészettörténeti tárgyú kiállításai kapták meg. Az elismerést a fehérvári mellett a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary- kiállítása, az Iparművészeti Múzeum Oszmán-török szőnyegek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, valamint az In memoriam Batári Ferenc című tárlata, valamint a Magyar Nemzeti Galéria Zichy Mihály, a “rajzoló fejedelem” című kiállítása kapta meg.