Opten: Tovább nő itthon a felszámolási hullám

Összesen 7400 cég ellen indult felszámolási eljárás az idei év első félévében, ami 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban csaknem 6700 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ami egyharmados növekedés – ismertette a céginformációs szolgáltatással foglalkozó Opten Kft. adatait a vállalkozás stratégiai igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Csorbai Hajnalka elmondta: az alakuló új társaságok száma még mindig meghaladja a megszűnőkét. A szakember szerint hibás gazdaságpolitikai lépés a cégalapítás megkönnyítése, a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal új céget alapít ugyanis. Az első félévben 7400 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 22 százalékos volt a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, a második negyedévben viszont már 39 százalékos – közölte Csorbai Hajnalka. A szakember szerint aggasztó, hogy egyre nagyobb társaságok mennek tönkre, mert ez a felszámolások számának további gyors emelkedését vetíti előre, ezek a bedőlt cégek sok alvállalkozót, beszállítót és hitelezőt hagynak ugyanis kifizetetlen számlákkal maguk mögött.

Az első hat hónap alatt 6700 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok. A növekedés a félév egészét tekintve egyharmados, de itt is igaz, hogy a második negyedévben sokkal gyorsabban, 44,5 százalékkal emelkedett az eljárások száma.

A cégadatokból látszik, hogy a fő vesztesek közé tartoznak a gépjármű-kereskedők. Az elmúlt hónapokban már nagyobb arányú az autókereskedések felszámolásának mértéke, mint az építőipari cégeké. Ugyancsak a nagy vesztesek között vannak az utazási irodák, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Gyorsuló ütemben romlik az informatikai cégek és a nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok helyzete is.

A válság óta kevesebb céget alapítanak ugyan, mint korábban, de az új vállalkozások száma még mindig meghaladja a töröltekét. Csorbai Hajnalka szerint hibás gazdaságpolitikai lépés volt a cégalapítás könnyítése. Mivel egy órán belül céget lehet alapítani, így nem marad idő minimális megelőző ellenőrzésre sem. Az adatok szerint a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal visszatér új céggel a gazdaságba.

Az Opten stratégiai igazgatója szerint Magyarország még nem ért a válság tetőpontjára, a gazdaság várhatóan a jövő év második felében térhet magához. Tovább nő a vesztesek száma az ágazatok, a cégek és a munkavállalók esetében is, valamint tovább szűkül a piac. Csorbai Hajnalka azt is hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak le kell tisztulnia. Most 560 ezer társas vállalkozás működik, ám ezek alig 8 százalékának haladja meg az árbevétele a 100 millió forintot.