Opten: nőtt a felszámolások száma az építőiparban

Októberben 340 céggel szemben indult felszámolási eljárás az építőiparban, ami 10 százalék növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Ebben a hónapban kevesebb céget alapítottak a szektorban, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Közben az összes cég körében a felszámolások száma november 15-én meghaladta a tavalyi egész évi értéket, 15 ezernél többet.

Októberben 340 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás az építőiparban, ezzel az idén bedőlt cégek száma a tizedik hónap végén átlépte a háromezres határt. A havi érték az idei rossz eredmények között nem kiemelkedő, de tavaly októberhez képest 10 százalékos növekedést mutat, miközben az év eddig eltelt részében közzétett 3280 felszámolás 14 százalékkal haladja meg a tavalyi tízhavi értéket. Egyhavi adatból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ezért csak remélni tudjuk, hogy megváltozik a trend – kommentálta az adatot Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hozzátette, hogy az építőipar szeptemberi teljesítményéről kiadott KSH-adat sem támasztja alá, hogy az ágazat helyzete javulna.

Az ágazatban októberben 427 cég alakult, ez alatta marad az elmúlt hónapokban megszokott mennyiségnek, és 21 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos havi értéknél is. Az Opten szerint átmeneti visszaesésről van szó: sem a jogi, sem a gazdasági környezet nem indokolja, hogy a cégeiket felszámolásból felszámolásba vezetők cégalapítási kedve csökkenjen.

Az építőiparban már a hónap elején, az összes cég körében azonban november 15-én haladta meg az idén felszámolás alá vont cégek száma a tavalyi egész éves értéket. 2009-ben egy év alatt 15 087 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, idén a mai nappal bezárólag már 15 195 cég jutott hasonló sorsra.
– Független Hírügynökség –