Opten: kevesebb felszámolás volt az építőiparban augusztusban

Csökkent a közzétett felszámolások és végelszámolások száma az építőiparban augusztusban az előző havi rekordértékekhez képest, ugyanakkor a tavalyi évhez viszonyítva továbbra is gyorsan nő az eljárások száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A nyolcadik hónapban 189 céget vontak felszámolás alá és 150 tulajdonos döntött a bezárás mellett. Ezzel párhuzamosan 467 új építőipari vállalkozást indítottak a vizsgált hónapban, ami azt mutatja, hogy az ágazat az egyik kedvenc terepe azoknak, akik “bedöntik” cégeiket, majd újat alapítanak.

Az Opten adatai szerint júliusban rekordmennyiségű építőipari felszámolás volt, augusztusban viszont kevesebb mint felére csökkent a fizetésképtelenségi eljárások száma. A nyolcadik hónapban 189 céget vontak felszámolás alá, ami 204-gyel kevesebb, mint a júliusi adat. Az augusztusi egyébként a legalacsonyabb havi érték idén, de a céginformációs szolgáltató szerint ebben a hónapban hagyományosan kevesebb cégbírósági eljárás indul. Az előző évhez képest így is 37,9 százalékos növekedést mértek. Az építőipari ágazat mutatói most először voltak jobbak, mint a nemzetgazdaság egészének adatai, ez azonban nem az állapot javulását jelenti, hanem a többi ágazat “hozzáromlását”.

Csökkenést mutatott a végelszámolások alakulása is augusztusban. Országszerte 150 cégtulajdonos döntött a bezárás mellett, ami 76-tal kevesebb, mint júliusban. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 48,5 százalékos a növekedés. Idén egyébként összesen 1504 építőipari vállalkozás szüntette meg a tevékenységét.

Az ágazatban gyors tempóban alapítnak új cégeket, csak augusztusban 467 új vállalkozás jött létre, ami 34,2 százalékkal több, mint egy éve. Az Opten szerint ez azt is jelzi, hogy az ágazat továbbra is egyik kedvenc terepe azoknak a vállalkozóknak, akik már-már üzletszerűen hagynak hátra adóssággal terhelt céget, majd újat alapítanak.