Opten: éves csúcson az új felszámolások

Opten: éves csúcson az új felszámolások
Budapest  (MTI) – Éves csúcsot ért el az új felszámolási eljárások száma májusban, a hónapban 1.600 új eljárást indítottak, csaknem 14  százalékkal többet az előző havinál, és sok kis- és középvállalkozás (kkv) kényszerült bezárásra – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból, amelyeket szerdán juttatott el az MTI-nek.

Éves összehasonlításban 7,3 százalékkal több felszámolást indítottak májusban – derül ki a közleményből.

Az elmúlt öt évben csak öt olyan hónapot jegyzett fel az Opten, amikor 1.600-nál több céget vontak felszámolás alá.

Áprilisban márciushoz képest még csökkent az új felszámolások száma, és 2010. áprilisához képest is csak 1,7 százalékos volt az emelkedés.

Az új végelszámolások növekedését az első három hónapban ugyan erős dinamizmus jellemezte, ám április után májusban is lassult a cégbezárások számának emelkedése. Az ütem mindazonáltal még mindig gyors: az 1.722 új eljárásnál csak idén február-áprilisban regisztráltak többet, a májusi adat így minden idők negyedik legmagasabb értéke – olvasható a közleményben.

Csúcson a felszámolások, kevesebb vállalkozás-bejegyzés

 

A növekedés tempója ezzel együtt jelentősen csökkent: éves összehasonlításban az áprilisi 55,8 százalékról 38,4 százalékra enyhült, míg márciusban csaknem 78 százalék volt a bővülés tempója.

“A végelszámolások lassuló, de még így is magasnak mondható növekedési üteme mögött minden bizonnyal továbbra is adminisztratív okok, tipikusan az elmulasztott mérlegleadás miatt elrendelt kényszer-végelszámolási eljárások állnak – idézi a Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját.

Májusban 3.584 új vállalkozást jegyeztek be, ez az áprilisi 4.093-nál 509-cel kevesebb.