Opten: A válságban tisztul az építőipar

Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében. Tavaly ilyenkor még csak 663 társaság tulajdonosai döntöttek a cég megszüntetése mellett – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az első félévben csaknem 1700 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly ugyanebben az időszakban alig 1400 jutott erre a sorsra. Eközben jelentősen csökkent az új cégek száma az építőiparban, a visszaesés 45 százalékos.

Az idei év első felében lényegesen kevesebb építőipari céget alapítottak Magyarországon, mint egy évvel korábban. Tavaly az első hat hónapban 3761 új céget jegyeztek be az ágazatban, idén viszont csak 2589-et, így a visszaesés 45 százalékos.

Az első félévben 1691 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly még csak 1385 jutott erre a sorsra, a növekedés tehát 22 százalék. Ezen belül a második negyedévben 30 százalékkal, azaz lényegesen nagyobb mértékben nőtt a felszámolások száma, mint az elsőben, ami arra utal, hogy a felszámolások tendenciája továbbra is emelkedő ütemű marad.

Tavaly az év első felében 663 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, míg idén már 1006 cég végelszámolása indult meg, vagyis a növekedés ezen a területen több mint 50 százalékos. Itt is igaz, hogy a tendencia negyedévről negyedévre emelkedik, a második negyedévben már 64 százalék volt. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint azonban az kedvező jel, hogy az ágazatban lényegesen gyorsabb ütemben nő a végelszámolások száma, mint felszámolásoké. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egyre több az olyan tulajdonos, aki tisztességesen szeretné lezárni cége pályafutását, a becsukott cégek helyén pedig nem szaporodnak gombamód új vállalkozások.

Ezt a helyzetértékelést alátámasztják az adatok is: 2008-ban még minden felszámolással vagy végelszámolással megszűnő cég helyén több mint 1,8 új vállalkozás alakult az ágazatban, addig idén az első félévben már csak egy cég lépett a távozók helyére. A statégiai igazgató szerint az ágazat szenved a válságtól, de egyben arra is van remény, hogy konszolidáció menjen végbe az Európában egyedülállóan szétaprózódott tulajdonosi szerkezetben.Sporthírek