Friss hírek

2010.06.19. 06:55

Indul Villepin saját pártja

<p>Szombaton indul útjára a volt francia miniszterelnök új pártja, az Egyesült Köztársaság. Dominique de Villepin 2012-ben lesz az egykori harcostárs, Nicolas Sarkozy elnök kihívója. Az új párt párizsi központjába szervezett alakuló gyűlésére mintegy háromezer embert várnak a szervezők.</p>

Villepin politikai tömörülésének legfőbb célja, hogy megszorongassa egykori párttársát, Nicolas Sarkozy elnököt a következő választásokon. A két politikus versengésének kezdete még Jacques Chirac elnöksége idejére nyúlik vissza. Az 56 éves volt kormányfő, aki Chirac kormányában külügy - és belügyminiszter is volt, a jobboldali táboron belül Sarkozy legnagyobb kritikusának számít. Bár a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnöki tisztségéért folytatott küzdelemben Chirac Villepin-t támogatta, mégis Sarkozy került ki győztesen a párharcból, és lett a köztársaság elnöke. Tavaly bírósági eljárás indult Villepin ellen, miután Sarkozy azzal vádolta meg, hogy lejárató kampányt folytatott ellene tisztességtelen eszközöket felhasználva. A volt kormányfőt tisztázták a vádak alól, de az ügyészség fellebbezése miatt az ügy jövőre folytatódik a bíróságon.

Egyelőre nem tudni, mekkora sikere lehet az új pártnak. Felmérések szerint Villepin a szavazatok 7-8 százalékára számíthat 2012-ben, de népszerűségi indexe 49 százalékos, szemben Sarkozy 33 százalékával. A megfigyelők szerint ugyanakkor a jobboldal megosztottsága a szélsőjobbnak kedvez majd. Marine Le Pen, a Nemzeti Front alelnöke kijelentette: boldog, hogy Villepin a pártjával Sárkozyt fogja gyengíteni. "Sarkozy Chenevement-ja lesz" - tette hozzá utalva Jean-Paul Chenevement volt belügyminiszterre, aki a 2002-es választásokon indult megosztva a baloldali szavazatokat, és ezáltal Chirac ellenében Jean-Marie Le Pen-t juttatva be a második fordulóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!