Operafesztivál, némi "áthallással"

Operafesztivál, némi "áthallással"
Miskolc – Miskolci körkép, a Bartók+Szlávok Miskolci Operafesztivál nyitása előtt egy nappal. Mit látott az Észak-Magyarország újságírója és fotóriportere? 

Kedd dél: a Villanyrendőrtől kissé feljebb, az operafesztiváli kapu szokott helyén még csak a két oszlop alját kerülgetik a járókelők, olykor egyet-egyet megállásra késztetve közülük.

A szomszédos cipőüzletben már előrébb tartanak: a kirakat alsó része fesztiváli hangulatot sugall, programfüzettel, balettcipővel, éles ellentétben a felső részt uraló akciós plakáttal. A szomszédos butikba elegáns ruhák látványa csábít be. Feltételezzük, így, fesztiválnyitány előtt megnő a forgalma az alkalminak.
– Bár úgy volna! Sajnos egyáltalán nincs ilyen igény. Inkább esküvőre, ballagásra valót keresnek.

Abból, ami van

A színháznál éppen dekorálnak. Az első elemet, a tympanonos bejáratot már elhelyezték, s volt még raktáron egy házfal ablakkal. Kész, ennyi. A tavalyi díszleteket is elhasználták már máshoz. „Ezekben a spórolós időkben.”
Több vendéglátóhelyre is betérünk, azt tudakolva, mennyire készültek fel az operafesztiválra. Megjelenik-e a Bartók+Szlávok valamilyen formában az étel-ital kínálatban.

Többen is megörülnek az ötletnek, sőt meg is köszönik. Mondják, menjünk vissza egy nap múlva, addig kigondolják, élni fognak vele. Páran hangosan töprengenek: szláv kaja… Ami elsőként ugrik be mindenkinek: a sztrapacska.

Az Impresszió üzletvezetője, Fodor Ágnes kissé zavarban van, amikor arról érdeklődünk, tudja-e, mi az idei Bartók+… kiegészítője: igazából még a foci Eb köti le őket. Viszont a hirdetéseikben az szerepel: Bartók+Impresszó… Egyben biztos: tovább tartanak majd nyitva.
– Kicsit fedésben vannak az események. Egyébként a tavalyi tapasztalatok alapján a külföldiek inkább a magyar specialitásokra kíváncsiak, mint a gulyás, a Jókai bableves…

Megtelt hotel

A Hotel Pannónia előterében programfüzetek, várostérképek. A recepcióstól, Szabó Gabriellától megtudjuk: a fesztivál idejére szinte már kitehetnék a teltház táblát. Több társulat is itt száll meg: Szlovákiából. Moszkvából, a volt Szovjetúnió több tagállamából. De a „maradék erejéig” foglaltak le szobákat programlátogatók is, két-három napra, hazaiak és külföldiek (Németországból, Ausztriából, Franciaországból) egyaránt.

Az előrelátók
A Kortyolda tulajdonosa, Vaskó Beáta jó előre felkészült az idei operafesztiválra. Amellett, hogy a hely specialitásaként megízlelhető lesz a Korty is, ezúttal a prágai sörökre helyezte a hangsúly: búza-, barna és világos egyaránt kapható lesz, amelyekhez jól passzolnak majd a különleges szláv ételek.

 • Jegyet nyertek az operafesztiválra!
 • Ha kell, leállítják a vizet
 • Nosztalgiavillamos az operafesztiválon Miskolcon
 • Pár percet késnek majd a villamosok szerdán
 • Miskolci együttesek a fesztiválon
 • Bartók+szlávok  
 • Az operafesztivál programja  
 • A kiegészítő programok
 • Operafesztivál 2007-ben:  Operafesztivál 2007.06.15. Operafesztivál 2007.06.15. Operafesztivál 2007.06.16. Operafesztivál Lillafüreden 2007.06.17. Operafesztivál utcaképek 2007.06.17. Operafesztivál 2007.06.14. Operafesztivál 2007.06.21. Operafesztivál zárás II. 2007. 06.23. Operafesztivál - zárás 2007.06.25. • hirdetés


  hirdet�s