Operafesztivál: jönnek az oroszok

Akt.:
Fischl Mónika (hátul) Page és Ana Maria Pinto Elzire szerepében
Fischl Mónika (hátul) Page és Ana Maria Pinto Elzire szerepében - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Liszt Ferenc 13 éves korában írt egyetlen operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című darabot mutatták be a Bartók + Verdi 2011 Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon a hétvégén.

A művet a Miskolci Operafesztivál Nonprofi t Kft., Bayreuth, Eisenstadt és Kassa közös produkciójában állították színpadra. A fesztivál iránt érdeklődők még számos nívós produkciót – többek között világhírű orosz társulatok előadásában két Verdi-operát, a Nabuccót és a Rigolettót – tekinthetnek meg a június 19-ig tartó nagyszabású rendezvényen.

Verdi-operák nívós orosz társulatok előadásában

„A két Verdi-opera garantált minőséget jelent az orosz társulatok előadásában.” A kijelentés Bátor Tamástól, az Operafesztivál Kht. ügyvezető igazgatójától származik, akit arról kérdeztünk: amikor az anyagi nehézségek miatt szűkíteni kellett a programot, miért döntött épp e két produkció megmaradása mellett.

– E két társulattal volt olyan szerződésünk, amelyet már februárban rögzítettünk, s amelyekre már előleget is fizetnünk kellett, a repülőjáratok miatt. A többiek mind busszal érkeztek volna. Amikor értékeltük a helyzetet, ezt is számításba kellett vennünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy felelőtlen anyagi helyzetbe sodorjuk a fesztivált. Emellett e két előadás egyben garantált minőség. A Helikon társulata, Dmitri Bertman rendezésével eddig is hatalmas sikereket aratott a korábbi évek fesztiváljain. A nálunk most először bemutatkozó Galina Vihnevskaja Opera Center társulat fellépéseit is mindenütt siker övezi, szerte a világon.

A társulatok

Helikon Opera Színház

A társulat 1990-ben alakult. A moszkvai anyaszínházukon kívül a világ számos országában vendégszerepeltek, többek között Anglia, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Libanon és Izrael operaházaiban.
Operafesztiváli fellépésük: Június 14., Verdi: Nabucco

Galina Vihnevskaja Opera Center

A legendás szopránról elnevezett Opera Center 2002-ben nyílt meg Moszkvában, azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon Oroszország legjobb fi atal operaénekesei számára a kiteljesedésre.
Operafesztiváli fellépésük: Június. 15. , Verdi: Rigoletto

Az operafesztivál mai programja,  június 14.:

11.00: Filmvetítés – Verdi: Giovanna D’Arco – Játékszín, Miskolc
14.00: „Ability játékok – próbáld ki!” – Széchenyi utca, Miskolc
17.00: A Muzsikás együttes és Jandó Jenő koncertje – Bartók + Népzene Zsinagóga, Miskolc
17.00: Fazekas-Gála – a Fazekas Általános Iskola műsora, Városház tér, Miskolc
18.30: Utcatánc – Széchenyi utca Miskolc
19.00: Giuseppe Verdi: Nabucco – Nagyszínház, Miskolc
22.00: Weszely Ernő tangóharmonikázik – Széchenyi utca, Miskolc


Kapcsolódó cikkek:

Idén is lesz Fröccsfesztivál

Miskolc – A Herman Ottó Múzeum ad otthont a VI. Fröccsfesztiválnak ebben az évben is, a Papszeren lévő épületben.

Orbán, Gyurcsány, Fábry az operafesztiválon

Miskolc – Az utcatánc és a juhtúrós lepény volt szombaton a legnépszerűbb.

Utcatánc az Operafesztiválon

Miskolc – Az Operafesztivál egyik kísérő programjaként került megrendezésre az Utcatánc szombaton fél 7-kor a Miskolci Nemzeti Színház mellett a sétálón.