Operációs rendszert épít a Google

Operációs rendszert épít a Google amerikai szoftvercég személyi számítógépekre – jelentette be a kaliforniai központú vállalat kedden késő este a cég hivatalos blogján. A Google böngészőjén, a Chrome-on alapuló, nyílt forráskódú rendszert 2010 közepén hozzák nyilvánosságra. Az internetes keresőpiacot uraló Google már csinált egy operációs rendszert, de azt csak mobiltelefonokban használják.

A Google Chrome OS nevű operációs rendszert az úgynevezett netbookokra, olcsó, kicsi, gyakorlatilag csak internetezésre használható hordozható számítógépekhez készítik. A program nyílt forráskódú lesz, így bárki készíthet majd kiegészítéseket hozzá. A programot az év végén teszik elérhetővé az interneten, és az első, a Google operációs rendszerét használó netbookok 2010 nyarán kerülnek majd a boltok polcaira.

A szoftvercég közleménye szerint a “gyorsaságra, az egyszerűségre és a biztonságra” helyezik a hangsúlyt a program készítésekor, és olyanoknak csinálják, akik leginkább netezésre használják a számítógép előtt eltöltött időt. A Google már készített operációs rendszert, de az Android nevű programot jelenleg csak mobiltelefonokban használják.

A Google tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra internetes böngészőjét. A Chrome nevű programmal az Internet Explorerrel (IE) piacvezetőnek számító Microsoft uralmát karta megdönteni, de nem sikerült akkora sikert elérnie, mint keresőprogramjával. A különböző statisztikai adatok szerint az IE a netezők nagyjából hetven százaléka használja, míg a Chrome részesedése alig egy százalék.