Ónos eső – Bitay: jövő hét végére készül el a teljes körű kárfelmérés az állami erdőkben

Budapest, 2014. december 10., szerda (MTI) – Bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket – mondta Bitay Márton az MTI-nek.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára azt követően nyilatkozott erről, hogy egyeztetett az Országos Erdészeti Egyesület, az Országos Természetjárók Szövetsége valamint a Pro Silva Hungaria képviselőivel az erdőket ért jégkárokról és azok felszámolásáról.

Bitay Márton elmondta: a legnagyobb mértékben a Pilis, a Börzsöny és a Bükk erdei károsodtak, néhol oly mértékben, hogy az erős, fiatalos bükköst újra kell telepíteni. A károk felmérése még folyamatban van, először ugyanis az emberi életet kellett menteni, most a magán- és turistautak felszabadítása zajlik, és csak miután ezzel végeztek, kezdődik a kárfelmérés.

Jelentős faállomány sérült, sok helyen nem terveztek erdészeti munkát és kitermelést, ami többletköltséggel jár, amint a fák pótlása is. A költségeket csak a károk felmérése után lehet megbecsülni. A szaktárca arra törekszik, hogy az erdővel borítottsági arány ne változzon. Hozzátette: az erdőkben gyakran előfordul vis maior helyzet, az erdőgazdaságok azonban széles körű társadalmi összefogással orvosolni tudják a problémákat.

Bitay Márton hangsúlyozta, a társadalmi szervezetekkel együtt arra kérnek mindenkit, az érintett erdőkben halasszák el a túrákat, mert balesetveszélyes.

Beszámolt arról is, hogy a szerdai megbeszélésen felállították a kárfelmérés, veszélyhelyzet-elhárítás és helyreállítás menetrendjét. Többek között arról konzultáltak, hogyan lehet a károsodott turistaútvonalakat és közjóléti funkciókat helyreállítani. Az Erdészeti Egyesület képviselőivel pedig arról cseréltek eszmét, hogyan lehet megelőzni az erdőkben a másodlagos károkat (például egyes gombafajok elszaporodását) és a felújításokat a lehető legtermészetesebb módon elvégezni.

A következő találkozó a jövő héten lesz a szaktárca és a társadalmi szervezetek képviselői között.

– MTI –