Önkormányzatok adóssága – bejelentést várnak a miniszterelnöktől

Budapest, 2012. október 26., péntek (MTI) – Komoly bejelentéseket, a kormányzat gyors és hatékony intézkedéseit várják az MTI-nek név nélkül nyilatkozó önkormányzati vezetők, akik szombaton részt vesznek az Önkormányzatok az adósság csapdájában című konferencián Budapesten. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond.

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI megkeresésére nem kívánt előre tájékoztatást adni a várható bejelentések tartalmáról.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) szerdán a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként az érdekképviseletek megbeszélése után ismertette az 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adósságállomány konszolidálásának szükségességéről szóló közös álláspontot.

Közölte: ha az év végéig nem tesz le a kormány “valamilyen használható javaslatot” a konszolidációra, a működés biztosítására a parlament elé, akkor januártól az önkormányzati szolgáltatások egy részét nem lehet majd finanszírozni, a települések nem tudják megtervezni költségvetésüket.

Jelezte: a konszolidáció csak a hosszabb távú, tehát egy éven túli adósságállományt érintené, az éven belüli lejáratú hiteleket nem. A konszolidációra tájékoztatása szerint többféle javaslat is felmerült, de abban egyetértettek, hogy az eljárás során figyelemmel kell lenni az el nem adósodott mintegy 500 önkormányzatra, valamint arra, hogy rendkívül “tarka a kép”.

– MTI –