Hajdú-Bihar

2011.11.11. 21:08

Debreceni polgárőr egyesületek: Csak egy maradhat?

Debrecen - Egybe kellene terelni a debreceni polgárőröket, de a módja még nem világos.

Debrecen - Egybe kellene terelni a debreceni polgárőröket, de a módja még nem világos.

A kormány határozott szándéka, hogy a jövő évtől még inkább bevonja a polgárőrséget a közrendvédelembe, ami a gyakorlatban több járőrözést, figyelőszolgálatot és jelzőőri feladatot jelenthet. A Belügyminisztérium felügyeletével már készülnek az országosan egyforma egyenruhák (rabok varrják) és úgy tudni, a polgárőröket gázspray-vel is felszerelik. A hatékonyabb irányítás és egyszerűbb gazdálkodás érdekében napirendben van, hogy azokban a nagyvárosokban, ahol egyszerre több polgárőrség működik, egy kézben fussanak össze a szálak.

Debrecenben, ahol a mai napig hatféle ilyen szervezet működik, ez nem ígérkezik egyszerűnek. A polgárőrök, bár azt mondják, készek a kompromisszumra, két részre szakadtak: a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért, amely a legnagyobb, közel 300 főt magában foglaló társaság Őri Krisztián vezetésével, azt vallja, rövid időn belül meg kell felelni a felülről támasztott elvárásnak. Dobos Tamás, a 150 tagot számláló Debrecen Városáért Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke viszont nem érti, miért szükséges az "egységesítés", főként, hogy ezek a csoportok alapvetően alulról szerveződőek.

HBN-RaL

 

Debrecen Városáért Közhasznú Polgárőr Egyesület közleménye a témával kapcsolatban

 

Nem a polgárőr törvény tervezetével kapcsolatos egységesítést nem értjük, azzal egyet értünk, de az nem foglalja magába azt, hogy a megyei jogú városokban egy egyesületnek kellene lennie. A legtöbb megyei jogú városban több polgárőr egyesület működik (pl.: Győr, Nyíregyháza, Szeged stb.)

 

A tervezett törvényjavaslatban sincs ilyen, hogy egy városban egy polgárőr egyesület működhet csak, továbbá, sem az OPSZ, sem Debrecen városvezetése részéről nem fogalmazódott meg ilyen irányú kérés, hogy egy polgárőr egyesület legyen Debrecenben.

 

„A hatékonyabb irányítás és egyszerűbb gazdálkodás érdekében napirendben van, hogy azokban a nagyvárosokban, ahol egyszerre több polgárőrség működik, egy kézben fussanak össze a szálak.” A cikk ezen részéből nem derül ki számomra, hogy hol van ez napirenden már csak a fentebb írtak miatt se.

 

Továbbá megjegyezni kívánom, hogy a polgárőr egyesületek taglétszáma nem arányos az elvégzett munka mértékével. A Debreceni Rendőrkapitányság Vezetője által készített és Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése által elfogadott beszámolóban a városban működő polgárőr szervezetek közül egyedül a „Debrecen Városáért Közhasznú Polgárőr Egyesület”(továbbiakban: DVKPE) van nevesítve az aktív munkája miatt.

 

Az elmúlt két hónapban a DVKPE több,  mint 5 olyan elkövetőt adott át a rendőrségnek akik bűncselekményt követtek el.

 

Továbbá a mai napig ezen egyesület, írásos és dokumentált formában a Debreceni Közterület –felügyelet felé több, mint 200 bejelentést tett, ami 200-300 db érdemi intézkedést eredményezett.

 

A polgárőrök jelenleg is használhatnak gáz-sprayt, tehát ebben semmilyen újítás nem történik.

 

A Debreceni Polgárőr Egyesületek Városi Szövetség közel 700 főt számlál.

 

Debrecen, 2011. november 11.

 

 

                                                                                                                        Dobos Tamás, elnök

 

 


Debrecen - Mintha bizony elbeszélnének egymás mellett a debreceni polgárőr egyesületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!