Önkormányzat 2014 – Vasárnap csak a települési nemzetiségi választások eredménye lesz meg

Akt.:
Budapest, 2014. október 12., vasárnap (MTI) – A nemzetiségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán este 7 órakor bezártak a nemzetiségi szavazókörök. Idén először egyszerre választották meg a nemzetiségek a helyi, megyei és országos önkormányzatokat, de vasárnap este csak a települési szintű választások eredménye lesz meg, a területi és országos választás eredménye későbbre várható.

A nemzetiségi választópolgárok attól függően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kitűzött-e a településen települési szintű nemzetiségi választást, szavazatszámláló bizottság vagy a helyi választási bizottság előtt szavazhattak.

Azokon a településeken, ahol az NVB egy nemzetiség települési önkormányzati választását sem tűzte ki, a nemzetiségi szavazóköri névjegyzékben szereplő valamennyi választópolgár a helyi választási bizottság előtt adta le a szavazatát, a szavazás napján a helyi választási bizottság szavazatszámláló bizottságként működött. Ahol tartottak települési szintű választást is, ott szavazatszámláló bizottság működött.

A választópolgárok attól függően, hogy a nemzetiségük tartott-e az adott településen helyi szintű választást, zöld vagy fehér színű borítékot kaptak a szavazáshoz. Fehér borítékot kaptak azok, akik helyi nemzetiségi képviselőket is választhattak, zöldet pedig azok, akik csak országos és (ha kiírták) területi választáson vehettek részt.

A szavazólapok mellé adott borítékok színének azért van jelentősége, mert az urna felbontása után a bizottság szétválogatja színek szerint a borítékokat: a zöld borítékokat nemzetiségenként különválogatja, külön szállítóborítékba teszi, és legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatja a területi választási bizottsághoz. A szállítóborítékokat a területi választási bizottság bontja fel és számlálja össze az azokban lévő szavazatokat.

A fehér borítékokból – amelyek tehát települési szintű szavazatokat is tartalmaznak – nemzetiségenként külön-külön ki kell szednie a szavazólapokat a bizottságnak, és azokat választástípusonként szét kell válogatnia. Ezt követően a bizottságnak meg kell számlálnia a szavazatokat, és arról jegyzőkönyvet kell kiállítania, a területi és országos választás szavazóköri eredményéről szóló jegyzőkönyvet pedig a területi választási bizottsághoz kell eljuttatnia.

A települési szintű választás szavazólapjainak első számlálásáról a szavazatszámláló bizottságnak az adatokat el kell juttatnia a helyi választási irodához, az rögzíti őket a választási informatikai rendszerben, és az adatok – települési szinten – vasárnap este megjelennek a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Így vasárnap este – vagy legkésőbb hétfő hajnalban – a nemzetiségek települési szintű választásának eredménye megjelenik a www.valasztas.hu-n.

A települési nemzetiségi választás eredményét a helyi választási bizottság állapítja meg, az interneten közölt adatok csak tájékoztató jellegűek lesznek.

A helyi választási bizottságnak jegyzőkönyvben meg kell állapítania a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választás eredményének helyi részeredményeit, a jegyzőkönyv egy példányát pedig a szavazást követő hétfőn 10 óráig kell eljuttatnia a területi választási bizottsághoz.

A területi választás eredményét a területi választási bizottság állapítja meg a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után.

Az országos választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg a területi választási bizottságok által az országos választás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján.

– MTI –