Önkormányzat 2014 – Szűcs Erika vezeti a DK borsodi listáját

Miskolc, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) – Szűcs Erika közgazdász vezeti a Demokratikus Koalíció (DK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listáját, amelyen huszonnyolc név szerepel – hangzott el hétfőn Miskolcon, a megyeháza előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Szűcs Erika – aki 2002-től Miskolc alpolgármestere, 2008-tól pedig a Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi minisztere volt – a lista első öt helyén álló képviselőjelölt társaival közösen megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a DK a megyei önkormányzati választáson önállóan indul, és az ehhez szükséges választói támogatást megszerezte, a jelöltek jól reprezentálják a megyét, van közöttük polgármester, jogász, közigazgatási szakember, mérnök, informatikus, bányász.

A volt országgyűlési képviselő közölte: a listaállítással együtt a DK elkészítette rövid politikai-szakmai programját.

Ezzel kapcsolatban azt mondta: a borsodi közgyűlésben képviselni kívánják a Demokratikus Koalíció alapértékeit, az őszinte szókimondást, “az igazi önkormányzatiságot, mint a szabadságjogok egyik fontos megtestesülését, az európaiságot, és azt is, hogy a foglalkoztatás szempontjából fontos közfoglalkoztatási rendszer eredeti, piac felé forduló szellemiségét és ebből levezethető gyakorlatát.

Különösen fontosnak nevezte azt, hogy a megyei önkormányzatnak, mint politikai legitimitással rendelkező testületnek, fel kell vállalni az itt élők érdekvédelmét a kormánnyal szemben is, “annál is inkább, mert az önkormányzati intézmények finanszírozása helyett azok államosításával ismét másutt, nélkülünk döntenek a sorsunkról”.

Mint mondta: a közgyűlésben arról is beszélni kívánnak, hogy az Orbán kormány – felzárkóztatási, támogatási gyakorlata ígéreteivel szemben – látványosan elégtelen, gazdasági programjai ellehetetlenítik a legfontosabb megyei fejlesztési elképzeléseket, és “bántóan fantáziátlanok a terjedő szegénységre, a népes cigány lakosság problémáira adott válaszai is”.

Ha minden úgy folytatódik, mint az elmúlt négy évben, akkor nem fellendülés, hanem a gazdasági-társadalmi problémák súlyosbodása elé néz Borsod-Abaúj-Zemplén, és folytatódik a leszakadás és az elszegényedés – tette hozzá a politikus, aki megjegyezte azt is: készen állnak értelmes szakmai vitára és közösen kidolgozott és elfogadott célokért való együttműködésre, amint ez korábban gyakorlat volt a megyei önkormányzatban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három párt és egy pártszövetség állított területi listát az októberi önkormányzati választásra, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt.

A megyei területi választási bizottság a listák szavazólapi sorrendjét sorsolás után állapította meg a fenti sorrendben.

– MTI –