Helyi közélet

2016.10.01. 17:07

Új elnökséget is választottak a BOKIK küldöttgyűlésén Miskolcon

Miskolc - Új elnökséget is választottak a BOKIK jubileumi küldöttgyűlésén a Vigadó Étteremben.

Miskolc - Új elnökséget is választottak a BOKIK jubileumi küldöttgyűlésén a Vigadó Étteremben.

Ezer év szakmai tapasztalata áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnökségének a háta mögött, kezdte ünnepi köszöntőjét és nyitóbeszédét Bihall Tamás kamarai elnök a jubileumi küldöttgyűlésen, amelyen az elmúlt négy évet is értékelték és új vezetőséget is választottak. Hozzátette: a tagok és a regisztrált vállalkozások számára is megfelelő képviseletet látnak el, ez egy erős, jó kapcsolatokat építő közösség.

Ma gazdaságpolitikai döntés nem születik a kamara nélkül." Dr. Parragh László

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, valójában nem is négy, hanem hat évet zárnak le, 2010-ben ugyanis meghatározó változások történtek.

– Magyarország gazdasága a görögországihoz volt hasonló, a makrogazdasági mutatók a legrosszabbak voltak Európában, ma azonban már a legjobbak. Ebben a kedvező változásban a kamarának is része van – jelentette ki az elnök.

Figyelembe vett javaslatok

Példaként sorolta, hogy a szakképzés, felnőttképzés, közoktatási átalakítás, a teljesítményalapú adózási rendszer, a segélyezési politika vagy éppen a NAV struktúrájának átalakítása is olyan területek voltak, ahol a változásokban nyomon követhetőek a javaslataik. Az pedig úgy jó, ha a politika figyelembe veszi a kamara véleményét.

– A következő négy évben ezt a munkát kell tovább vinni. Folytatjuk a növekedést, új piacokat keresünk a vállalkozások számára, biztosítjuk a megfelelő munkaerőt, a képzést tovább közelítjük a gazdaság igényeihez – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy 2010-ben nagy probléma volt a körbetartozás, ebben is tettek – látszólag kicsi, mégis jelentős – lépéseket. A kötelező regisztrációval a nem működő cégeket elkezdték kiszorítani. A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv létrehozása erős prevenciós eszköz lett, és sokszor megakadályozta a megrendelt építőipari munkák esetén a nem fizetést. Most azon dolgoznak, hogy nyolc hatósággal tudják összekötni a kamarát, így egy szerződéskötés előtt utána lehet nézni a cégeknek, hogy rendelkeznek-e köztartozással. Erre a kamara honlapján van már most is lehetőség, de még nem teljes a rendszer. Ha ez még a cégbírósági adatbázissal is ki tudna egészülni, akkor teljessé válna a vállalkozások leinformálása.

– Ma gazdaságpolitikai döntés nem születik nélkülünk. A feltételek adottak, rajtunk áll, hogy tudunk élni vele – zárta szavait dr. Parragh László.

Tisztújítás

A köszöntő után kezdődött meg a tisztújítási procedúra, amelynek során minden posztra egyenként mutatták be a jelölteket és szavaztunk róluk. Elsőként a megyei kamarai elnököt és az öt tagozati elnököt, ezt követően pedig az elnökség 23 osztályvezető tagját választották meg. Az összesen tehát 29 fős elnökségből kijelölték azt a tizenkettőt is, akiket a BOKIK delegál az MKIK Küldöttgyűlésébe.

Október 27-én tartja a országos tisztújítását a kamara, a területi kamaráknak lehetőségük van javaslatokat megfogalmazni és elfogadni. A küldöttgyűlésen erről is szavaztak, országos elnöknek javasolják dr. Parragh Lászlót, általános alelnöknek Miklóssy Ferencet, a Hajdu-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, oktatási és képzési alelnöknek pedig Bihall Tamást.

A szavazások és választások közben együttműködési megállapodást írt alá egymással a BOKIK és a NAV, amelyet az újraválasztott Bihall Tamás és Weilandics Miklós megyei igazgató szentesített. Utóbbi hangsúlyozta: feladatuk, hogy a magyar gazdaság és társadalom fejlődését minél jobban elősegítsék, amit az eddigieknél is sokkal hathatósabban szeretnének végezni. Annak érdekében, hogy a jogkövetés minél preventívebb legyen, számítanak a kamara infrastruktúrájára, ők pedig minden nem adótitoknak minősülő anyagukat és elemzésüket a kamara rendelkezésére bocsátják.

A ciklus feladatai

A következő négy éves ciklus feladatait is meghatározta Bihall Tamás, melyek közt említette a hatóságokkal való együttműködést, a helyi vállalkozások munkához juttatását. Az innovációra, a kutatás-fejlesztésre és a jövő iparágaira épülő fejlődést szeretnék támogatni. Erősíteni a külgazdasági tevékenységet, segítve a vállalkozások export piacra lépését. Fontos szerepet kap a következő években az oktatás, képzés, ezen belül is fókuszba kerül a felnőttképzés, a szakemberhiány kezelése.

Hangsúlyt kap a szolgáltatások bővítése, a 23 osztály és a négy tagozat az eltérő piaci igényeket is igyekszik beazonosítani és a megfelelő szolgáltatási rendszert kiépíteni hozzá. Említést tett arról is, hogy jövőre sor kerül a székház felújítására és energetikai fejlesztésére.


A BOKIK új elnöksége

A küldöttgyűlésen újraválasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének Bihall Tamást. Általános alelnöknek dr. Barkóczi Istvánt, az ipari tagozat elnökének Kiss Lászlót, a kereskedelmi tagozaténak Tóth Lászlót, a kézműipari tagozat élére Kovács J. Attilát, a szolgáltatási tagozat elnökének pedig Üszögh Lajost választották meg. A tagozati elnökök egyben a megyei kamara alelnökei is.

A küldöttgyűlésen több éves kiemelkedő kamarai munkájáért Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki aranyérmet vehetett át Fazekas Lászlóné, Pálné Soltész Veronika, Leskó István, Vincze Tamás és Kálmán Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában