Helyi közélet

2012.06.07. 14:54

Jegyzet: Irányban

<em>Nem várható irányváltás a kormány gazdaságpolitikájában - vélik elemzők, bár markánsan ennek nem is volt jelzése a központi kommunikációban. Nem értékelték át az elképzeléseiket, helyette a nem teljesült ígéreteket a nemzetközi helyzetre és az előző kormányok örökségére vezetik vissza.</em> <strong>Pap Gyula jegyzete</strong>

Nem várható irányváltás a kormány gazdaságpolitikájában - vélik elemzők, bár markánsan ennek nem is volt jelzése a központi kommunikációban. Nem értékelték át az elképzeléseiket, helyette a nem teljesült ígéreteket a nemzetközi helyzetre és az előző kormányok örökségére vezetik vissza. Pap Gyula jegyzeteA konzultációs kérdőív direkt kérdései formailag alá is támaszthatják a kitűzött irányvonal követését, kevés polgár tekintene el szívesen például a multivállalkozások megsarcolásától. Érdekes volt hallani nemrégiben a kormányközeli szakértő érvelését a köztévében - melyet vélhetően valamilyen szoftverhiba miatt kétszer egymás után megismételt -, mikoris az egyébként méltányos és normál viszonyok között ésszerű egykulcsos adó mellett szólva kifejtette: azért kell, hogy a vagyonosabbaknak ne kelljen más módon elkerülni az adózást. Ésszerű a feltételezés, hogy aki valamilyen úton-módon - vegyük az optimista alapesetet: szorgalmával, tehetségével - jelentősebb jövedelemre tesz szert, - ugyanezen képességek birtokában - igyekszik közterheit is „optimalizálni”. Ám, az is valószínűsíthető, ha nincs kőkemény kontroll, erről a szokásáról a legbarátságosabb adórendszer esetén sem fog lemondani.

Tehát várható az iránytartás „minden szinten”, az állam a rákényszerített egyensúlyőrző politika mentén, az egyénnél csakúgy, ha nem szeretne „megbilleni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában