Önkormányzat 2014 – Ma kaphatják meg a nemzetiségi jelölőszervezetek a választói adatokat

Budapest, 2014. szeptember 7., vasárnap (MTI) – Ma kaphatják meg a nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait az kampányoláshoz. A választási irodák ugyanakkor nem adják ki azoknak a név- és lakcímadatait, akik megtiltották az adatok kampánycélú kiadását.

A nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetek az ajánlóívek átvételekor már megkaphatták a névjegyzékben szereplő valamennyi nemzetiségi választópolgár adatait, de ezeket kizárólag az ajánlásgyűjtéshez használhatták fel.

A nemzetiségi választópolgárok adatainak kötelező kiadását az indokolja, hogy a jelölőszervezetek így tudják, kiktől és milyen lakcímen gyűjthetnek ajánlásokat. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ajánlásgyűjtésnél csak azokhoz kopogtattak be, akik a nemzetiségi választók listáján szerepelnek.

A nemzetiségi jelölőszervezetek két alkalommal, először most vasárnap, másodjára szeptember 29-én megkaphatják a választási kampányra ezt kifejezetten le nem tiltók adatait. Ezeknek az adatkikérési lehetőségeknek az a célja, hogy a jelölőszervezetek célzott és takarékos kampányt folytathassanak, így választási szóróanyagaikat, kiadványaikat csak azoknak a postaládájába dobják be, akiket érint a nemzetiségi választás.

A jelölőszervezetek a kampányban nem használhatják az első alkalommal kiadott nemzetiségiek listáját, csak a későbbieket, amelyekben nem szerepelnek azok a választópolgárok, akik abból töröltették magukat.

A központi névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként nyilvántartottak adatait térítésmentesen lehet kérni a helyi, a területi és a Nemzeti Választási Irodától.

Az adatok kiadását a második és harmadik alkalommal bárki letilthatja, ahogy a települési önkormányzati választáson is, ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni, akár online módon a www.valasztas.hu oldalon. Az adatokat ugyanazon a nyomtatványon lehet letiltani, mint amelyiken a nemzetiségi nyilvántartásba vételt kezdeményezték a központi névjegyzékben.

Az adatszolgáltatások adatait a nemzetiségi szervezet legkésőbb október 12-én 16 óráig köteles megsemmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának. Ennek elmulasztása esetén lehetőség van bírság kiszabására, amelynek összege magánszemélyek esetében a havi minimálbér ötszöröse (507 500 forint), egyébként pedig a havi minimálbér tizenötszöröse (1 522 500 forint).

– MTI –
hirdetés
hirdet�s